Image 1
Image 2
Acasa

Adrian Năstase scapă de urmărirea penală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentarii PDL nu au reușit să impună votarea noii cereri a procurorului general în cazul dosarului “Zambaccian 1”. Plenul Camerei Deputaților a votat cu 116 voturi pentru (PSD, PNL și UDMR), 100 de voturi contra (PDL) și cu 10 abțineri punctul de vedere al Comisiei de regulament prin care s-a hotărât că cererea procurorului general de reluare a procedurilor în dosarul “Zambaccian 1” este inadmisibilă.
După acest vot a reînceput scandalul în plen. PDL a cerut să se voteze și cererea procurorului general de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase, în timp ce deputații PSD au anunțat că nu se mai justifică acest vot, din moment ce s-a hotărât că reluarea procedurilor este inadmisibilă.
Fostul premier Adrian Năstase a reluat teza potrivit căreia solicitarea procurorului general este neconstituțională, în condițiile în care plenul Camerei Deputaților s-a mai pronunțat asupra dosarului Zambaccian 1 în august 2008. “O astfel de cerere din partea procurorului general este inadmisibilă pentru mai multe rațiuni: introduce ideea reluării la infinit a unor voturi anterioare, atacă principiul neretroactivității și, de asemenea, introduce incertitudine în ceea ce privește nenumărate hotărâri ale Parlamentului”, a susținut fostul premier.
Năstase a mai spus că situația ar fi amuzantă dacă nu ar presupune o gravă încălcare a principiilor de drept și a Constituției, în sensul în care se cere aplicarea retroactivă a unei decizii a Curții Constituționale. El s-a referit la faptul că, în august 2008, plenul Camerei Deputaților a respins solicitarea Parchetului de ridicare a imunității parlamentare pentru dosarul Zambaccian 1. Parchetul a cerut însă reluarea procedurii pe motiv că, între timp, procedurile de ridicare a imunității au fost declarate neconstituționale de către magistrații de la CCR. Astfel, potrivit CCR, începerea urmăririi penale se face cu votul majorității deputaților prezenți în sală și nu cu majoritate calificată (jumătate plus unu din numărul total al deputaților).

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Ședință de guvern

HOTĂRÂRE DE GUVERN

2010 posturi, deblocate în Sănătate

Guvernul a aprobat, joi, un memorandum prin care 2.010 posturi vacante sau temporar vacante de anul trecut din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale vor putea fi ocupate prin concurs sau examen, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.