Află cum schimbările culinare și preocupările pentru sănătate au influențat aceste decizii controversate și cum restricțiile influențează consumul unor alimente.
Migdale amare interzise în Statele Unite
Migdalele amare, care sunt diferite de migdalele dulci obișnuite, conțin acid hidrocianic, un subprodus al căruia este o versiune organică a cianurii. Deși sunt încă vândute în diverse părți ale lumii, migdalele amare nu sunt disponibile pentru consum în magazinele alimentare din SUA din cauza naturii lor toxice.
Aceste migdale sunt cel mai adesea folosite în produse non-alimentare, cum ar fi produsele de frumusețe sau de îngrijire a pielii, datorită mirosului lor puternic. Cu toate acestea, în Europa, ele pot fi găsite în alimente dulci, cum ar fi prăjiturile cu fructe, marțipanul și biscuiții, datorită unui proces de gătit la temperaturi înalte care neutralizează toxicitatea lor.
Consumul de migdale amare crude și neprăjite poate fi fatal, putând cauza otrăvire cu cianură. Doar șapte migdale amare pot fi letale pentru un copil, iar un adult mediu poate muri după consumul a doar 12 nuci.
În Statele Unite, arborii de migdale amare sunt vânduți ca arbori ornamentali, dar vânzarea nucilor pentru consum sau orice altă utilizare este ilegală. Cu toate acestea, acestea sunt uneori folosite în feluri de mâncare la restaurantele din Los Angeles, unde bucătarii culeg nucile de pe arborii sălbatici.
Băuturi cu aromă de citrice, interzise în peste 100 de țări
Uleiul vegetal bromurat (BVO), utilizat în băuturile răcoritoare aromatizate cu citrice ca agent emulsifiant încă din anii 1930, este propus pentru a fi interzis în SUA. Aceasta urmează studiilor recente de toxicologie care pun sub semnul întrebării siguranța sa.
BVO este deja interzis în multe țări, inclusiv în India, Japonia și națiunile Uniunii Europene. În SUA, California a interzis BVO, cu legislația care urmează să intre în vigoare în 2027.
FDA a aprobat inițial BVO, dar mai târziu a revocat clasificarea sa GRAS, limitând utilizarea sa la concentrații mici în băuturile aromatizate cu citrice.
Studiile au constatat că bromul din BVO se poate acumula în țesuturile umane, cu potențiale legături cu probleme cardiace. Companii mari de băuturi răcoritoare precum PepsiCo și Coca-Cola au eliminat treptat BVO din produsele lor în ultimul deceniu.
Absintul, supranumit „Zâna Verde”, a devenit ilegal în multe țări
Se știe că unii dintre cei mai faimoși artiști și scriitori ai istoriei s-au dedat adesea la consumul de absint. Cu toate acestea, la scurt timp după începutul secolului al XX-lea, din cauza proprietăților halucinogene ale băuturii, „Zâna Verde” a devenit ilegală în multe țări.
În SUA, legea federală permite prezența ingredientului principal al absintului, Artemisia absinthium (pelin), în alimente și băuturi, dar acestea trebuie să fie lipsite de tujon, substanța psihotropă prezentă în absint. Tujonul este reglementat de Food and Drug Administration (FDA) și este considerat un agent psihotrop minor, similar cu ciocolata sau cafeina.
Din 2007, reglementările privind vânzarea și posesia absintului în SUA au fost relaxate, iar mai multe mărci străine și locale au fost aprobate pentru distribuție. St. George Spirits din Alameda, California, a devenit prima distilerie americană de absint de la 1912.
Canada: Legile privind băuturile alcoolice diferă între provincii, fără reglementări naționale unificate. În British Columbia, nu există reglementări privind conținutul de tujon, legalizând practic absintul în orice formă.
Provinciile Ontario, Alberta și Nova Scoția permit vânzarea de absint cu un conținut de tujon de aproximativ 10 miligrame pe kilogram, în timp ce celelalte provincii canadiene nu permit vânzarea absintului care conține tujon.
Elveția: Absintul a fost interzis în națiunea sa de origine timp de aproape un secol, de la 1910 până în 2005. Legile actuale care guvernează producția și vânzarea absintului în Elveția stipulează că absintul trebuie distilat și necolorat. Dacă absintul elvețian este colorat, nu trebuie să fie colorat artificial.
Franța: Producătorii de absint din Franța au găsit lacune în lege de decenii, iar legea actuală prevede că substanțele denumite absint sunt ilegale, deși pot fi produse și exportate. Datorită anumitor restricții chimice privind prezența feniculului în absint, absintul pur produs și vândut în Elveția este aproape complet ilegal în Franța.
Regatul Unit: Deși a existat o indignare majoră în Anglia față de „dependenții” de absint, Regatul Unit nu a interzis niciodată băutura și nu are restricții curente privind vânzarea, distribuția sau posesia acesteia.
Fii primul care comentează