Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BOLILE DERMATOLOGICE

Unguentul pe bază de gălbenele poate trata bolile dermatologice

Unguentul pe bază de gălbenele poate trata bolile dermatologice
Gălbenelele sunt originare din zona mediteraneană, cresc spontan sau cultivate ca plante decorative. Dacă majoritatea persoanelor o cunosc drept plantă ornamentală, oare câţi sunt cei care au aflat despre valenţele sale terapeutice?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Florile de gălbenele sunt cunoscute din vechime pentru proprietăţile benefice în cazul unor forme de cancer şi chiar în medicina contemporană unde se regăsesc în compoziţia unor produse moderne utilizate în lupta cu cancerul.
În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile.

Compoziţie
Florile de gălbenele au în compoziţia lor saponozide, mucilagii, carotenoide (aprox. 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi şi glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (cca. 0,02%), substanţe amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, săruri minerale şi substanţe proteice.

Recoltarea florilor
Gălbenelele sunt plante anuale ce înfloresc din luna mai, până în luna septembrie. Florile se recoltează fără codiţe în momentul în care sunt complet dezvoltate. Recoltarea gălbenelelor se face 4-5 zile la rând, după ce se ridică roua şi până seara. Se usucă în straturi subţiri, la umbr[.

Acţiuni terapeutice
Gălbenelele au acţiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă, cicatrizantă, grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, reglează ciclurile menstruale, carminativ, reglează funcţia biliară prin principiile amare.

Indicaţii terapeutice
Gălbenelele sunt indicate în ulceraţii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal, inflamaţii ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, dereglări menstruale, dismenoree, micoze, vaginite, infecţii urinare, cistite, cancer.

Administrare
Infuzia se prepară din 2 liguriţe cu vârf de floare uscată la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3-5 minute şi se consumă 2- 3 cani pe zi, înainte de mese.

Tinctura se prepară din flori proaspete puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60 de grade, se lasă la macerat, la soare, timp de două săptămâni, se strecoară şi se păstrează în recipiente închise la culoare, închise ermetic; se administrează de 3 ori pe zi câte 30 de picături, pentru reglarea ciclului menstrual, tratarea ulcerului gastro-duodenal.
Decoctul se prepară din două linguri de plantă uscată la 1 litru de apă, se lasă la macerat în apă rece 24 de ore, apoi se strecoară şi se mai fierbe maceratul într-un litru de apă timp de 10 minute, se strecoară şi se amestecă cele două extracte şi se administrează atât intern cât şi extern, gargară (afte, stomatite, gingivite, faringite), se fac băi de şezut, comprese externe (vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, fisuri, degeraturi), spălături, clisme.
Pulberea de plantă se obţine prin măcinarea florilor uscate, din care se administrează câte o linguriţă de plantă pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi pentru efectul antiinflamator, cicatrizant (se depozitează în recipiente bine închise, maxim 10 zile, datorită uleiurilor volatile care se evaporă rapid) .
Unguentul pe bază de gălbenele poate fi utilizat cu succes în diverse boli dermatologice sau pentru întreţinerea pielii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns