Image 1
Image 2

POLITIC

USR cere guvernului PSD- PNL să nu ia din banii românilor bolnavi

USR cere Guvernului PSD-PNL să nu ia din banii românilor bolnavi și ai mamelor care de abia au născut.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reacția vine ca urmare a introducerii obligației de a plăti CASS (10%) pe concedii medicale.

 

Sursa citată subliniază că aceste categorii nu trebuie să fie pedepsite doar pentru că statul este incapabil să-i sancționeze pe acei funcționari din instituțiile publice supuse așa-zisului proces de reorganizare și de reducere de cheltuieli care abuzează de concediile medicale, după cum susține ministrul Marcel Boloș.

 

 

 

Printr-un comunicat de presă, USR arată că a avertizat, înainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț” de către Guvernul Ciolacu, asupra faptului că bolnavii în concediu medical și mamele în concediu de lăuzie vor încasa mai puțini bani de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a introducerii obligației de a plăti CASS (10%) pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

 

 

Ministrul Marcel Boloș a negat atunci, susținând că nu vor fi afectate tinerele mame. Ca orice minciună PSD-PNL, și aceasta s-a dovedit, însă, a avea picioare scurte.

Minciunile la televizor nu cumpără scutece, nici medicamente. În luna ianuarie se vor naște aproximativ 13.000 de copii și ministrul Boloș va trebui să explice mamelor de ce primesc cu 10% mai puțini bani ca urmare a taxei noi pe boală introduse. Invocarea concediilor medicale nejustificate drept argument pentru introducerea măsurii este absurdă. În cazul nașterii, nu e ceva ce poți falsifica. Iar în cazul concediilor medicale obișnuite, statul ar trebui să îi pedepsească pe cei care fraudează sistemul, nu să-i taxeze suplimentar pe cei bolnavi chiar din banii pe care îi primesc din contribuția muncii lor”, declară deputata USR Oana Țoiu.

 

 

 

 

O mamă care lua înainte, de exemplu, 5.000 de lei rămâne acum cu 4.500 de lei, după ce Guvernul Ciolacu a găsit „marea” sursă de risipă și a suprataxat-o prin „ordonanța trenuleț”.

Noua taxă pe boală și lăuzie introdusă de PNL, cu girul PSD, este la fel de aberantă ca suprataxarea contractelor part-time, parafată sub semnătura lui Nicolae Ciucă, măsură în urma căreia românii care muncesc 2 ore pe zi au fost obligați să plătească ca și cum ar primi bani pentru 8 ore pe zi.” se arară într-un comunicat de presă al USR.

 

 

 

În susținerea măsurii de introducere a plății CASS pe concediile medicale, ministrul Finanțelor Marcel Boloș invocă concediile medicale nejustificate.

 

 

 

“Am ajuns în situația în care în concediul medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri.” Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei.” a declarat ministrul Boloș la Digi24.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:Marcel Boloș promite un 2024 fiscal utopic: Un paradis fără niciun impozit sau taxă nouă!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with