Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vârstnicii sătmăreni solicită suplimentarea biletelor de tratament

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 27 iulie 2017, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, a avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Pe ordinea de zi au figurat două puncte: repartizarea biletelor de tratament oferite de Casa Județeană de Pensii şi diverse.

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a prezidat şedinţa la care au mai participat: Doina Feher, viceprimar al municipiului Satu Mare, Radu Coșa, directorul Casei Județene de Pensii, Marian Mircea, președintele Ligii Pensionarilor, Livia Haidu, preşedinta Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, președinți și reprezentanți ai altor asociații de pensionari din municipiu și din județ.

 

Raportul directorului Casei de Pensii

 

Pentru început, directorul Casei Județene de Pensii, Radu Coșa, a prezentat un raport informativ privind repartizarea biletelor de tratament și odihnă pentru pensionari. El a precizat că sumele alocate de Casa Naţională de Pensii Publice se cifrează la 18 milioane de lei, după care a prezentat criteriile de acordare a biletelor de tratament, pentru pensionarii şi asiguraţii cu domiciliul pe raza judeţului Satu Mare. Astfel, până în acest moment au fost repartizate un număr de 1.697 de bilete din care 1.644 au fost valorificate în primele 10 serii reprezentând 96,88%.

Vorbitorul a explicat procedura legală de acordare a acestor bilete, actele pe care pensionarii care merg într-un sejur de tratament într-o stațiune din România trebuie să le prezinte, între care şi cardul de sănătate activat. Un bilet are durata de valabilitate de 16 zile de cazare şi masă, la care se adaugă şi tratament pe durata a 12 zile  (exclusiv sâmbăta). El a mai explicat că un bilet are durata de şedere de 16 zile, reducându-se de la 18 zile, cât era înainte, tocmai pentru a se acorda bilete mai multor solicitanţi.

 

Intervenţii

 

După prezentarea raportului, au urmat intervenţiile unor participanţi. Între ei, Marian Mircea, președintele Ligii Pensionarilor, a cerut suplimentarea biletelor de tratament pentru pensionarii din Satu Mare. În acest scop, în opinia sa, directorul CJP ar trebui să apeleze la Casa Naţională de Pensii Publice Bucureşti. De asemenea, i-a solicitat prefectului, mai în glumă, să-i pună o pilă directorului CJP, cu care vrea să fie “prieten”.

La rândul său, Adrian Nicolae, președintele Asociației Veteranilor de Război, a propus să se lucreze şi sâmbăta în bazele de tratament, deoarece se mai pierd încă două zile: una la sosire şi o alta la vizita medicală.

 

Cimitirului Eroilor şi statuia Eroului Necunoscut

 

La punctul diverse, reprezentanţii asociaţiilor de pensionari militare au repus în discuție două vechi probleme: reabilitarea şi administrarea Cimitirului Eroilor, precum şi statuia Eroului Necunoscut. Voicu Şichet a spus că se discută mult şi se face puţin pe această temă, de vreme ce încă nu s-a întocmit nici un proiect. Prefectul a precizat că, potrivit legii, sarcina administrării patrimoniului, inclusiv a cimitirului, revine administraţiei locale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Cu tot respectul, bilete de autobuz gratuite pentru pensionari nu există? Studentilor li se permite, fara efort , sa circule cand si de cate ori vor cu trenul. Nu e rău. Pensionarii, doar la cimitir?? Un pic de respect pentru ei pe acest plan nu este?

Lasă un răspuns