Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Victimele violenţei domestice pot apela la echipele mobile ale Asistenţei Sociale

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De la înfiinţare, asistenţii sociali nu au fost solicitaţi în nicio situaţie în Satu Mare

Adrian Bălaj
Adrian Bălaj

Intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează de echipa mobilă alcătuită din reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS). Despre modul de intervenţie al echipelor mobile, membrii acesteia, dar şi despre serviciile oferite de echipă, am stat de vorbă cu Adrian Bălaj, director DAS Satu Mare.

Din echipa mobilă constituită prin Hotărârea Consiliului Local 31 din 2019 fac parte specialişti, în speţă asistenţi sociali, atât din cadrul compartimentului Protecţia Copilului, cât şi din cadrul Centrului Social de Urgenţă “Adăpostul de noapte”.

Rolul echipei mobile

Rolul asistenţilor sociali este să îndrume victimele abuzurilor spre Centrul Social de Urgenţă atunci când se emite un ordin de protecţie provizoriu, iar persoana agresată este scoasă din locuinţă şi nu are o locaţie în care să se adăpostească.
În eventualitatea în care victima nu doreşte să meargă la acest centru, acesteia i se solicită să acorde o declaraţie pe propria răspundere în acest sens.
Pe termen lung, rolul echipei mobile este de a îndruma victima spre diferite servicii precum cele de consiliere psihologică oferite de “un psiholog specializat pe cazuri de violenţă domestică”.

Totodată, asistenţii sociali au datoria de a îndruma victimele spre servicii rezidenţiale cu cazare.

Victime direcţionate într-o locaţie secretă

Din păcate, din cele spuse de Adrian Bălaj, la Satu Mare nu sunt înfiinţate astfel de locaţii. Există totuşi unele servicii unde victimele sunt direcţionate şi a căror locaţie este secretă.
Din luna martie când a fost înfiinţată, echipa mobilă DAS nu a fost solicitată în nicio situaţie la Satu Mare.

“Din fericire încă nu am avut astfel de cazuri, se pare că angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie gestionează bine aceste situaţii şi lucrurile sunt mediate la momentul intervenirii acestora. Dar suntem pregătiţi pentru astfel de cazuri”, susţine Adrian Bălaj de la DAS.

Pentru a intra în legătură cu echipa mobilă, victimele violenţei domestice sau persoanele care cunosc astfel de cazuri pot să se adreseze direct Direcţiei de Asistenţă Socială Satu Mare la numărul de telefon 0261.768.830. De asemenea victimele pot să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns