Image 1
Image 2

HEPATITA C

Virusul hepatitic C este responsabil de 20% din hepatitele acute

Virusul hepatitic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe întreg mapamondul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

HVC este răspunzător de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice și aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice și din cancerele hepatice. O caracteristică majoră a hepatitei acute C este tendința de a se transforma în boală hepatică cronică. Cel puțin 75% dintre bolnavii de hepatită acută C dezvoltă într-un final infecția cronică.

 

Hepatita cronică C variază mult din punct de vedere al evoluției. Pe de o parte sunt pacienți care nu au nici un semn sau simptom al bolii hepatice și au valori normale ale enzimelor hepatice serice (în sânge). În aceste cazuri, biopsia relevă, de obicei, un anumit grad de hepatită cronică, dar gradul afectării este redus, iar prognosticul pe termen lung este favorabil.

 

Pe de altă parte, sunt pacienți cu hepatită C severă, care sunt simptomatici, la care ARN-ul virusului hepatitic C (ARN HCV) este prezent în sânge, nivelurile enzimelor hepatice în sânge sunt crescute, acești bolnavi dezvoltând într-un final ciroza hepatică și stadiul final al bolii hepatice.
Între aceste 2 categorii de pacienți se află cei mai mulți dintre pacienți, care au simptome puține sau deloc, enzime hepatice ușor sau moderat crescute și un pronostic incert. Cercetătorii estimează că cel puțin 20% din pacienții cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică, acest proces necesitând între 10 și 20 de ani. După 20-40 de ani, un procent mai mic dintre pacienții cu boală cronică dezvoltă cancer hepatic.

Hepatita cronică C poate evalua spre ciroză hepatică, insuficiență hepatică și cancer hepatic. Aproximativ 20% dintre pacienți dezvoltă ciroză hepatică după 10-20 de ani de la debutul infecției. Insuficiența hepatică datorată cirozei hepatice este cea mai frecventă indicație pentru transplantul hepatic. Hepatita C este posibil să fie una dintre cele mai comune cauze de cancer hepatic în întreaga lume. În Italia, Spania și Japonia, cel puțin jumătate din cancerele hepatice sunt în legătură directă cu HCV.
Persoanele care fac cel mai frecvent cancer hepatic datorită HCV sunt< bărbații> persoanele peste vârsta de 40 de ani> consumatorii de băuturi alcoolice> pacienții cu ciroză hepatică> pacienții infectați cu HCV de aproximativ 20-40 de ani.

Factori de risc

Grupurile cu cel mai mare risc de dobândire a hepatitei C sunt< persoanele care au făcut o transfuzie înaintea anului 1992, când au fost introduse testele de screening foarte sensibile, persoanele expuse frecvent la produse de sânge., personalul medical care se poate înțepa cu ace infectate, consumatorii de droguri intravenoase, incluzându-i pe cei care au consumat droguri cu mulți ani în urmă, sugarii născuți din mame infectate cu HCV. (sursa< www. sfatulmedicului.ro)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns