Image 1
Image 2

CREȘTERI SALARII

Viteza de creştere a căror salarii a depăşit-o pe cea pentru slujbe de birou?

Potrivit unui studiu al IBM, 40% din forţa de muncă va avea nevoie să înveţe noi abilităţi profesionale în următorii 3 ani pentru a ţine pasul cu schimbările din piaţă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Cifrele sunt subiect de intensă dispută în mediul academic, însă este destul de clar că transformări majore urmează, iar ameninţarea e mai mare pentru serviciile livrate din birouri decât pentru cei care lucrează fizic. Pentru o vreme, şi dincolo de excepţii din zonele foarte specializate, la nivel global veniturile gulerelor albastre se pot revigora mai rapid decât cele ale gulerelor albe”, precizează analistul XTB România.
Viteza de creştere a salariilor în industrie, construcţii, turism a depăşit-o pe cea a salariilor pentru slujbe de birou în ultimii doi ani în SUA. “Pentru cămăşile albastre veniturile au crescut cu 14,7% între 2020 şi 2022, faţă de 7,5% pentru gulerele albe”, susţin reprezentanţii XTB.
Potrivit lui Cazacu, această tendinţă poate fi explicată prin raportul dintre cerere şi ofertă, mai favorabil angajaţilor din producţie şi alte sectoare ce presupun cu preponderenţă muncă fizică.
Diminuarea imigraţiei în SUA şi alegerea de a ieşi mai devreme la pensie, din timpul pandemiei, au accentuat dificultatea de a găsi angajaţi potriviţi în sectoarele cu venituri mai mici. În plus, mobilitatea mai mare a salariaţilor a generat oferte competitive la schimbarea locului de muncă. Câştigul mediu orar a depăşit inflaţia în ultimele trei luni în SUA, trend susţinut de segmentul cu venituri reduse.
O distribuţie inegală a ofertei de absolvenţi de facultăţi în raport cu lucrătorii din industrie sau cu cei care practică meserii “manuale” generează consecinţe resimţite din ce în ce mai intens în ultimii ani, atât în SUA, cât şi în state europene vestice, sau estice, inclusiv în România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with