Image 1
Image 2

EPISCOPIA ORTODOXĂ

Vizită a episcopilor Iustin și Timotei la Mănăstirea din Bixad

Vizită a episcopilor Iustin și Timotei la Mănăstirea din Bixad
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, au efectuat o vizită la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad, Protopopiatul Oaș, județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cei doi ierarhi au fost însoțiți de preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia și de părinții arhidiaconi Teodosie Bud, consilier economic și Gherasim Nap.

 

 

Ierarhii, împreună cu însoțitorii din cadrul Episcopiei, au făcut un popas și la mormântul starețului și arhimandritului Emanoil Rus, cel care a condus Mănăstirea din Bixad, până în anul 2021, când a trecut la Domnul.

 

 

Împreună, aceștia au spus rugăciuni și au aprins lumânări, pentru odihnă veșnică a unuia dintre cei mai iubiți și de seamă conducători pe care i-a avut lăcașul de cult din Țara Oașului.

 

 

Desigur că au avut bucuria să găsească locul de veci foarte îngrijit, căci călugării de la Bixad au mereu în vedere să ducă flori proaspete, iar candelele să fie aprinse constant.

 

Vizită a episcopilor Iustin și Timotei la Mănăstirea din Bixad
Vizită a episcopilor Iustin și Timotei la Mănăstirea din Bixad

 

Mănăstirea de călugări din Țara Oașului are hramul “Adormirea Maicii Domnului”, prăznuit la 15 august, respectiv 8 septembrie, dar și “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

 

 

Ctitorită la sfârșitul secolului XVII, în anul 1689 de arhimandritul Isaia, fost călugăr ortodox în Mănăstirea “Sfântul Pavel” din muntele Athos, lăcașul este terminat în 1700, iar un an mai târziu a fost pustiit.

 

 

Biserica actuală este construită din piatră și cărămidă în 1771, restaurată între 1980 și 1987, prin strădania preotului Ioan Babici. Aici se găsește icoana Maicii Domnului mult venerată de credincioși.

 

 

Tocmai pentru a se închina la ea, în zilele de pelerinaj de peste an sosesc aici mii de sătmăreni din toate colțurile județului Satu Mare, dar și din Maramureș și Sălaj.

 

Citește și:

Diplomă omagială pentru Augustin Lenghel din Cig, la centenar

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with