Scanadalurile şi problemele se ţin lanţ de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, membru PLUS. După scandalul cu centrele de vaccinare, accesul pe o platformă securizată, a urmat vineri evacuarea Spitalului Foişor. USR-PLUS ia apărarea ministrului, în timp ce un lider PNL, vicepreşedintele PNL Ben Oni Ardelean, îi cere demisia. Și premierul vorbeşte despre “demisie de onoare”. Situaţia ministrului Sănătăţii clatină tot mai rău Coaliţia de guvernare.
Premierul Florin Cîţu a vorbit despre evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă. Întrebat dacă ar trebui să demisioneze cineva după scandalul de la Foişor, şeful guvernului a spus că „este o chestiune de onoare”.
Cine este de vină pentru evacuarea Spitalului Foişor?
„Domnule prim-ministru, aş vrea să vă întreb, văzând acele imagini de la Spitalul Foişor, cine ar trebui, în opinia dvs. să facă un pas în spate?”, a fost întrebat Cîţu de jurnalişti.
„Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Nu cred că este normal după ce se ia o decizie, să intervină prim-ministrul să vorbească şi cu primarul Bucureştiului, şi cu manageri, şi cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoştinţă de cauză”, a răspuns premierul Florin Cîţu.
„Remanierea sau o decizie despre un ministru din cabinet o va lua doar premierul, iar aceste discuţii nu se discută, ele se vor anunţa”, a spus premierul, întrebat dacă are în plan remanierea lui Vlad Voiculescu, după ce ea a fost cerută din interioriul PNL.
Spitalul Foişor, în privinţa căruia s-a luat decizia de a fi transformat în unitate pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, a primit ordin de evacuare a pacienţilor internaţi, vineri, fără să se precizeze ora. Pacienţii de la Spitalul Foişor au fost evacuaţi pe tărgi şi în cărucioare pe timp de noapte, unii dintre ei fiind chiar operaţi recent.
Ulterior, Raed Arafat, şeful DSU, a încercat să explice situaţia într-un clip publicat pe Facebook.
Vlad Voiculescu, ministru Sănătăţii, spune însă că vina pentru situaţia de la Foişor nu îi aparţine pentru că spitalul „nu este sub autoritatea ministerului ci a primăriei Capitalei”. Conferinţa a avut loc aproape în aceeaşi perioadă cu cea a premierului Cîţu. „Spitalul Foişor nu este sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, ci a Primăriei Capitalei. Mai pe scurt şi mai pe româneşte, Ministerul Sănătăţii nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării, chiar dacă vorbim despre o situaţie de criză. Lucrurile pot fi blocate, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînţelegere a situaţiei de criză în care sistemul sanitar se află”, a spus ministrul Sănătăţii.
Fii primul care comentează