Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Volumul ”Ana Holdiş-Pop, o viaţă de cânt şi dor”, scris de Ioana Vladimirescu, lansat la Poesis (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Joi, 19 decembrie, la Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare – Sala Pictată, a avut loc o manifestare insolită, cu două protagoniste.

Colega noastră Ioana Vladimirescu şi-a făcut debutul editorial, în vreme ce cunoscuta solistă de muzică populară codrenească a fost în fapt subiectul cărţii apărute recent sub auspiciile Editurii “Solstiţiu” – “Ana Holdiş Pop – o viaţă de cânt şi dor”.

Amfitrion al manifestării editoriale a fost poetul, gazetarul şi editorul Dumitru Păcuraru, iar misiunea de moderator a revenit în parte Ioanei Vladimirescu, cea care prin tomul prezentat şi-a făcut intrarea în rândurile scriitorilor sătmăreni.

Dacă în debutul acestei manifestări culturale poetul şi omul de cultură Dumitru Păcuraru a rememorat câteva secvenţe demne de luat în seamă din amintirile sale referitoare la poetul şi gazetarul Viorel Vladimirescu, cel care n-a avut privilegiul de a-şi vedea volumul apărut postum, tatăl Ioanei Vladimirescu, cea sărbătorită, Ansamblul folcloric “Ceatăra”, sub bagheta dirijorală a fraţilor Paşca din Carei, a interpretat o colindă din suita care a urmat.

Dumitru Păcuraru a subliniat faptul că sunt numeroase personaje care îşi caută autorii. Iată că după aproximativ trei ani şi două tentative ratate din motive obiective Ana Holdiş Pop şi-a găsit autorul şi editorul. Potrivit celor spuse de amfitrion, un ziarist nu rămâne ziarist dacă în cariera lui nu devine şi autor de cărţi.

Ioana Vladimirescu şi Ana Holdiş Pop se pot considera în egală măsură câştigătoare. Din colaborarea lor a rezultat o carte biografică deosebit de valoroasă.

Includerea în cuprinsul tomului prezentat a unui număr considerabil de imagini, alese cu deosebită atenţie şi aplicare de către Ioana Zaharia din peste 400 sau chiar 600 de imagini, dă o valoare suplimentară volumului adus în atenţie publică. Cartea a ieşit neaşteptat de bine, spunea Dumitru Păcuraru.

Ana Holdiş Pop a prezentat în cuvinte modeste, dar bine articulate, odiseea acestui volum, dar şi crâmpeie din viaţa sa ca artistă, în bună parte incluse în tom.

Întâmplător sau nu, despre viaţa de solist de muzică populară a vorbit şi Maria Tripon, cunoscuta solistă de muzică populară din Ţara Oaşului. Ea a apreciat demersurile Ioanei Vladimirescu, dar şi cariera frumoasă, plină de succese, a celei aniversate la împlinirea a 42 de ani de activitate pe tărâm solistic.

Printre cei care au mai luat cuvântul la această manifestare culturală s-au aflat: Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, poetul Felician Pop, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii, poetul şi criticul literar Ioan Nistor, Adriana Zaharia – redactor şef al cotidianului Informaţia Zilei, omul de cultură şi muzicianul Mircea Florian, Ioana Zaharia – tehnoredactor Informația Zilei și realizatoare de emisiuni la Informația TV, profesorul Dumitru Iederan, dirijorul Ansamblului folcloric “Iedera” Carei, Ioan Bocşa – interpret al cântecului popular românesc.

La manifestare au participat câteva zeci de oameni de cultură sătmăreni, unii dintre ei membri ai cenaclurilor literare “Afirmarea” şi “Cronograf”.

Prima listă cu propuneri pentru premii culturale

În cadrul acestei reuniuni culturale inedite a fost citită prima listă a propunerilor pentru premiile culturale ale anului 2019. Lista rămâne deschisă: Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, pentru întreaga activitate pusă în slujba învăţământului sătmărean, doamna Eugenia Sabău pentru emisiunea despre pensii de la Informaţia TV. Ioan Aniţaş, pentru emisiunea “Viaţa la ţară” de la Informaţia TV şi pentru cenaclul “Afirmarea”, Robert Laszlo, premiu pentru Cenaclul “Cronograf”, Stela Cădar pentru emisiunea “Agenda Publică”, istoricul Viorel Câmpean, Voicu Şichet, pentru revista “Eroii Neamului”, profesorul Radu David de la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, George Vulturescu pentru revista Poesis, Radu Ulmeanu pentru revista Acolada, poetul Ioan Nistor, Peter Szocs şi Liviu Marta de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Elek Gyorgy de la cotidianul Friss Ujsag, Victor Constantinovici pentru emisiunea de la Nord Vest TV, Ioana Zaharia şi Ioana Vladimirescu pentru multidisciplinaritate, site-ul Actualitatea Sătmăreană, Mihai Sălceanu pentru emisiunea “În slujba comunităţii”, Stela Tudor, Mihaela Ghiţă, Dumitru Ţimerman şi Eva Laczko pentru emisiunea în limba maghiară de la ITV. Aşteptăm şi alte propuneri, cu menţiunea că acordarea diplomelor se va face cândva în luna ianuarie. Vom anunţa evenimentul în Informaţia Zilei şi la Informaţia TV.

 

Ciornă automată

Lasă un răspuns

Connect with

DRAGĂ FEMEIE...

Înșelatul în cuplu începe de la TINE!

Chiar dacă pare greu de crezut, atunci când ai un partener care a cam "călcat" pe arătură, află că, din păcate, înșelatul a început cu mult timp înainte de a se întâmpla efectiv. 

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now