Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vrea nu vrea, USR trebuie să devină un partid serios

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comportându-se la guvernare ca și când ar fi fost în opoziție, deocamdată nebăgat în seamă, USR caută noi și noi modalități de a se reinventa ca partid de opoziție. Strada, protestele, găselnițele din parlament, așezarea în genunchi, au fost preluate și au intrat în arsenalul electoral al AUR. Vrea nu vrea, USR trebuie să devină un partid serios, să se maturizeze din mers, pentru a demonstra că poate deveni o alternativă la actuala guvernare.

Nu este o treabă ușoară. Între activiștii partidului, o parte aflați în parlament, alții între aleșii locali și masa electorală s-a deschis o falie. Cei care au votat USR-PLUS se așteptau la altceva de la primarii pe care i-au votat cu speranța că vor gospodări altfel orașul. O surpriză plăcută părea primarul Dominic Fritz votat de timișoreni. Nicușor Dan părea cel mai competent candidat pentru administrarea Bucureștiului. La fel așteptările erau mari și din partea doamnei Clotilde Armand.

Administrația înseamnă altceva decât acțiunile civice, altceva decât protestele. Una este să critici ce nu este bine și alta să faci tu ceea ce le pretindeai altora să facă. Pe scurt, oamenii de la USR-PLUS nu s-au dovedit, în primul an de mandat, reformiștii care promiteau să fie. Ales președinte unic, după fuziunea celor două partide, Dacian Cioloș se străduiește să găsească o cale prin care să salte partidul peste pragul de partid mic spre un partid mijlociu, de peste 20%. Astfel, Dacian Cioloș lansează un nou tip de abordare și adoptare a bugetelor locale. Primarii Brașovului, Timișoarei, primarul de la Alba Iulia și cel din mai micul orășel Victoria, lansează proiecte de “bugetare participativă”. Adică alegătorii propun, primarul execută. Frumoasă ca teorie, imposibil de pus în practică, primarii USR propun un fel de referendum ca în cantoanele din Elveția. O strategie electorală facilă. USR continuă, de fapt, campania anti PNDL – Anghel Saligny, proiectul de miliarde de lei, în opinia USR, avantajând doar primarii PSD și PNL. Adică avantajează primarii partidelor mari, precum și UDMR-ul, partide care au primari care câștigă constant alegerile atâta vreme cât acestea sunt organizate într-un singur tur.

USR va continua să chibițeze de pe margine, de cele mai multe ori ignorat. :ansele lui de a reveni în prim-planul vieții politice este ruperea actualei coaliții de guvernare. Un nesperat ajutor pentru USR vine din partea lui Florin Cîțu, exact omul din cauza căruia partidul lui Cioloș a ieșit de la guvernare. Președintele PNL, scos din Executiv și amplasat în fruntea Senatului, pe zi ce trece devine un critic tot mai dur al guvernului.

Florin Cîțu se ridică împotriva măsurilor de relaxare luate de guvernul Ciucă. Este revoltat că el, ca prim ministru, a fost aspru criticat când a luat măsurile de relaxare de la începutul verii, iar acum ministrul Sănătății, Alexandru Rafila propune același lucru. Adică relaxările luate de PNL nu erau bune, dar cele luate de PSD sunt? Adevărul este că nici relaxările din vară, nici cele de la Crăciun nu sunt binevenite din punct de vedere medical. Nu contribuie la scăderea răspândirii Covidului, dar sunt măsuri populiste, pe placul anti-vacciniștilor. Și ministrul Sănătății, deși medic, de când s-a înregimentat politic, se uită cu un ochi la Covid și cu altul la public.

Cum să introduci restricții când toată lumea vrea să sărbătorească Crăciunul și Revelionul? Acesta este răspunsul care i se adresează și lui Florin Cîțu.

Aflați când guvernau împreună în poziții adverse, Florin Cîțu și Dacian Cioloș au deja multe puncte de vedere comune. Îi unește aversiunea față de guvernul Nicolae Ciucă, față de colaborarea dintre PNL și PSD, și într-o anumită măsură față de președintele Klaus Iohannis, omul care a contribuit la ruperea primei coaliții și la instalarea actualei coaliții. Dar așa cum USR trebuie să devină un partid serios, dacă vrea să fie luat în seamă ca posibilă alternativă la guvernare, la fel și Florin Cîțu trebuie să dea dovadă de maturitate politică dacă vrea să fie apreciat, dacă vrea să se impună ca lider al PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Semnele crizei

Asculta acest articol Nu trebuie să fii meteorolog ca să-ți dai seama că va ploua dacă sunt nori pe cer.