Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Vrei să renunţi la job pentru a începe o afacere proprie? – mai întâi răspunde la 10 întrebări

Acasa
Acasa
Acasa
Renunţarea la siguranţa unui loc de muncă full-time pentru a începe propria afacere este o mişcare riscantă, de multe ori stresantă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Renunţarea la siguranţa unui loc de muncă full-time pentru a începe propria afacere este o mişcare riscantă, de multe ori stresantă.

 

 

„Principalul motiv pentru care oamenii nu pot renunţa la job este frica de incertitudine. Ei nu ştiu ce se va putea întâmpla şi nu vor să renunţe la siguranţa pe care o au”, spune Sean Ogle, care a renunţat la un loc de muncă în finanţe şi s-a apucat să lucreze online, optimizând motoare de căutare vituale şi oferind consultanţă web.

 

Cum ştii care este momentul pentru a face saltul? Aici sunt 10 întrebări la care să vă răspundeţi înainte de a renunţa la locul de muncă:

 

 

 

* Eşti nefericit la locul de muncă actual?

 

Oamenii care vor să devină antreprenori sunt pur şi simplu nefericiţi la locul de muncă actual, spune Pamela Slim, autor de carte. Dezvoltarea unui plan de afaceri amănunţit, vă poate ajuta să evitaţi orice decizii impulsive. „În plus, trebuie să aveţi şi o viziune, o idee de afacere viabilă şi un plan de marketing pus la punct, înainte să renunţaţi la job”, spune ea. În timp ce lucrezi la planul de afacere, ea recomandă să-ţi păstrezi locul de muncă actual.

 

 

 

*  Cum ţi-ai dori să fie noua ta zi de lucru?

 

Libertatea poate fi periculoasă. Sean Ogle recomandă dezvoltarea unui program zilnic de urmat, aşa cum aţi face la locul de muncă de 8 ore. „În momentul în care veţi avea acest timp liber, vă va fi foarte uşor să spuneţi: Voi face asta mai târziu!”, spune el. În prima săptămână după ce Ogle a renunţat la jobul său, acesta a început să meargă la sală, iar după activitatea fizică şi-a impus să respecte aceleaşi 8 ore normale dintr-o zi de muncă.

 

 

 

*  Cum veţi obţine banii pentru a menţine afacerea?

 

Lipsa de capital este una dintre principalele impedimente în calea antreprenoriatului. Cel mai bun lucru este să veniţi cu proiecte realiste, înainte de a vă da demisia. Afacerea este posibil să nu fie profitabilă decât pe o perioadă scurtă de timp, între 3-5 ani, aşadar este important să fiţi realişti cu privire la şansele de a vă susţine financiar. Prin anticiparea nevoilor financiare, un antreprenor îşi va permite să-şi concentreze energia pe construirea noii afaceri, şi nu îngrijorându-se cu privire la plata facturilor.

 

 

 

*  Aţi luat în calcul cheltuielile neprăvăzute?

 

Când Jody Dyer a lansat Tees Blackbird, o companie de îmbrăcăminte, a fost surprinsă de multiplele cheltuieli pe care planul său de afaceri nu le prevăzuse dinainte. „Am cheltuit mii de dolari experimentând ţesături şi materiale de haine. La acea vreme, aceste erori m-au dezechilibrat financiar”, spune Dyer. Cu toate acestea, în loc să iasă din afaceri, Dyer s-a apucat de copywriting şi astfel şi-a îmbunătăţit veniturile.

 

 

 

*  Eşti dispus să-ţi asumi mai multe roluri?

 

Începerea unei afaceri înseamnă că „vei purta mai multe pălării”. Asta înseamnă că trebuie să-ţi asumi mai multe roluri. „Într-o zi eşti persoana de IT, într-o altă zi eşti agent de vânzări, altă zi eşti femeia de serviciu”, spune Shobha Tummala, fondatorul unui lanţ de saloane de înfrumuseţare din New York. „Nu poţi să te laşi condus de ego. Aşadar, înainte să-ţi dai demisia de la actualul job, trebuie să vă decideţi dacă veţi fi fericiţi să efectuaţi o varietate de funcţii, de la marketing până la curăţenie”, completează Tummala.

 

 

 

*  Care sunt punctele tale tari şi care sunt punctele slabe?

 

Luând în considerare multiplele roluri, fi sincer cu tine însuţi şi stabileşte punctele la care eşti cel mai bun şi unde ar trebui să faci îmbunătăţiri, ne sfătuieşte Tummala. Probabil că trebuie să îţi îmbunătăţeşti abilităţile de programare pe calculator sau de înţelegere a sistemului financiar sau să găseşti un partener cu un set de aptitutdini complemetare. Dacă nu găsiţi modalitatea de a vă depăşi slăbiciunile, atunci cel mai bine ar fi să rămâneţi la locul de muncă actual.

 

 

 

*  Cine sunt viitorii tăi clienţi, dar şi viitorii concurenţi?

 

Poate că nu vei avea posibilitatea să testezi potenţialul de piaţă pentru conceptul tău de afacere, dar ar trebui să înţelegi măcar cine sunt potenţialii tăi clienţi şi concurenţi. Dacă nu eşti destul de sigur, ia în considerare să-ţi începi proiectul în sistem part-time, sugerează Elle Rohr, preşedinte al unei firme de consultanţă în afaceri mici. „Astfel îţi poţi testa planul, înainte să ajungi să te scufunzi într-un domeniul neprofitabil”, a adăugat ea.

 

 

 

* Ai o reţea de asistenţă la bord?

 

Pentru a facilita tranziţia, ar trebui să îţi împărtăşeşti planul de afacere cu membrii familiei. „Atunci când o persoană se apucă de o afacere, toţi cei din familie sunt vrând nevrând implicaţi”, spune Slim. În cazul în care pertenerul de afacere sau alţi membri de sprijin sunt reticenţi în a-ţi sprijini ideea, poate că ar trebui să nu renunţi la slujba curentă pe care o ai.

 

 

 

* Ai o opţiune de rezervă?

 

Dezvoltarea unui plan B înainte de a fi pe cont propriu, vă va ajuta să evitaţi să fiţi luaţi prin surprindere. Aşadar, există ceva ce aţi putea lucra part-time pentru a strânge temporar bani, sau va trebui să căutaţi noi locuri de muncă cu normă întreagă şi să puneţi planurile de afacere în aşteptare? Pentru a păstra opţiunile deschise, rămâneţi în contact cu firme de recrutare şi angajatori anteriori.

 

 

 

*  Cum veţi evita neplăcerile?

 

Decât să demisionaţi brusc, găsiţi o modalitate de a părăsi locul de muncă în condiţii bune. Şi fiţi deschişi la planul vostru antreprenorial de viitor. „De obicei, companiile vor înţelege nevoia de deveni antreprenor şi poate chiar vă vor ajuta în acest sens, oferindu-vă timp de lucru flexibil sau chiar să vă păstreze serviciile în calitate de consultant. Traducere: Ecaterina Pop

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns