Image 1
Image 2

EFECTELE RĂZBOIULUI

Vulpile turbate își fac apariția în județul Satu Mare

Vulpile înfometate din Ucraina își fac apariția în România
În urmă cu aproximativ o săptămână, consemnam un caz de rabie/turbare la o vulpe găsită în Micula.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tot atunci, consemnam faptul că, rezervoarele din care provin vulpile cu rabie sunt în Ucraina, ulterior transmise şi în Ungaria.

 

 

După cum am  aflat de la doctorul Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, tot pe raza comunei Micula, mai precis în Micula Nouă, a fost confirmat un nou caz de vulpe turbată, fiind cel de-al patrulea caz din acest an din județ. Din păcate, spunea doctorul  Dumuţa, nu există modalităţi de a bloca intrarea în România a vulpilor cu rabie  din Ungaria, acolo unde se amplifică numărul animalelor bolnave, dar nici din Ucraina. Situaţia geopolitică din Ucraina a redus activităţile sistemelor de informare, mai ales că Ucraina este ţară non UE.

 

 

Urmare a acestei situaţii, joi, 22 februarie, pefectul Radu Roca a convocat în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB)  Satu Mare, fiind vorba despre cazul unei vulpi cu rabie, găsită într-o  gospodărie din localitatea Micula-Nouă.

 

 

După prezentarea situației de către directorul  Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, CLCB a emis Decizia nr. 3/22.02.2024 privind aprobarea Planului de măsuri  pentru focarul de rabie din comuna Micula, localitatea Micula Nouă și zona  considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor  Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor  cinegetice.

 

 

Principalele măsuri stabilite privesc  catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată,  restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și  supraveghere, dar și identificarea animalelor din speciile receptive din  localitate.

 

 

Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă  identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul  epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la  om.

 

 

Zona de supraveghere    

 

 

S-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegetice: Fond de Vânătoare – FV 1 Cămărzana, FV 2 Bixad, FV 3 Huta , FV 11 Gherța Mică, FV 12 Batarci, FV 13 Băbești, FV 14 Halmeu, FV 15 Micula  FV 16 Noroieni, FV 17 Lazuri, FV 18 Satu Mare, FV 28 Vetiș, FV 29 Dacia, FV 35  Berveni, FV 36 Foieni, FV 37 Sanislău, FV 38 Pișcolt.

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

 

 

”Trebuie să tratăm foarte serios această problemă de aceea l-am  convocat la ședință și pe primarul comunei Micula, Dobos Ștefan.

 

 

Deja e al doilea caz de rabie în zonă, confirmat și vă solicit tuturor instituțiilor  responsabile comunicare și conlucrare, pentru identificarea altor animale  bolnave și pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat  astăzi.

 

 

Este o zonă cu risc crescut, în context transfrontalier și dorim  închiderea rapidă a focarelor de la Micula.

 

 

Solicit de asemenea transmiterea de mesaje Ro -Alert în zonă pentru atenționarea populației de pericolul pe care-l  reprezintă apariția focarelor de rabie ” – a declarat prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.

 

Detalii din planul de măsuri

 

Vor fi prinşi şi ţinuţi sub supraveghere câinii fără stăpân din comuna Micula, vaccinarea carnivorelor din comună, pentru a preveni apariţia altor cazuri de turbare, de această dată la animalele domestice, în mod expres la câinii şi pisici, toate animalele care au intract în contact cu vulpea, inclusiv câini de la o turmă de oi, vor fi eutanasiaţi.

 

 

Se interzice înstrăinarea animalelor care se afla sub observaţie, pe o perioadă de minimum 3 luni.

 

 

S-a recomandat membrilor vânători să adune de pe fondurile de vânătoare carnasierele moarte – vulpi, şacali, câini, pisici, ca ulterior să fie transmise la Laboratorul DSVSA.

 

 

Tot în acest context se recomandă membrilor vânători să împuşte toate vulpile pe care le vor întâlni pe fondurile de vânătoare, acolo unde vânează sau în această perioadă participă la evaluarea vânatului.

 

 

Cu 21 de zile înainte ca ciobanii să scoată turmele de oi la păscut, vor fi notificaţi, iar câinii identificaţi.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Creşte numărul cazurilor de turbare la vulpile din judeţ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with