Image 1
Image 2

EVENIMENT ÎN SATU MARE

Zeci de medici prezintă la Poesis ultimele progrese în tratamentul pacienţilor

În 12 şi 13 octombrie 2023, restaurantul Poesis a fost şi este gazda unei noi ediţii aZilelor Medicale Sătmărene, cel mai important eveniment anual dedicat asistenţei medicale din judeţul nostru.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea de-a XIX-a ediţie a simpozionului a reunit comunitatea medicală în cadrul căreia au fost prezentate ultimele progrese în tratamentul pacienţilor. Medici de diferite specialităţi s-au arătat dornici să împărtăşească din cunoştinţele lor şi să discute cele mai noi cercetări ştiinţifice corelate cu experienţa proprie din cabinetul medical.

Simpozionul de joi, 13 octombrie 2023, s-a bucurat de participarea a peste 250 de medici din întreg judeţul Satu Mare.

În debutul manifestării a luat cuvântul preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ cât şi reprezentanţii unor instituţii din domeniul sanitar sătmărean, respectiv, dr. Raveca Gliga, director medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, dr. Macrina Mihai, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare şi psiholog Rodica Lohan, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Ceea ce s-a remarcat în această ediţie a fost lipsa autorităţilor locale şi judeţene de a saluta corpul medical sătmărean. Pesemne edilii noştri au fost prinşi cu treburile “arzătoare” ale urbei şi judeţului de vreme ce nu au găsit nici măcar 5 minute pentru a onora Sănătatea sătmăreană prin acest eveniment dedicat profesioniştilor din sistemul medical local, de a da mâna cu ei şi a le mulţumi pentru contribuţia la binele comunităţii. N-a fost să fie astfel că medicii, obişnuiţi cu situaţiile critice şi-au văzut de treabă şi au discutat în termeni profesionali despre munca lor din ultimii ani.

Moderatorii sesiunii de lucrări au fost: dr. Călin Bumbuluţ şi dr. Mihai Marcovics, şeful secţiei de Gastroenterologie de la SJU Satu Mare şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Satu Mare.

Rezultate spectaculoase în imunoterapie

Un aspect notabil al acestui simpozion a fost diversitatea specializărilor medicale prezentate. De la ginecologi, neurologi, oncologi, chirurgi, medici de familie şi mulţi alţi medici de diferite specialităţi, cu toţii şi-au prezentat lucrările de cercetare şi au evidenţiat modul în care acestea contribuie la îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor. De altfel, unul dintre punctele centrale ale simpozionului a fost prezentarea unor lucrări ştiinţifice care au demonstrat eficacitatea unor terapii şi abordări în diverse specialităţi. Într-un cuvânt s-a vorbit despre Sănătate, vindecare şi progres. De exemplu, dr. Loredana Aracs, medic şef al Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a evidenţiat rezultatele spectaculoase ale imunoterapiei aplicată în tratamentul unor cazuri grave şi rolul pe care l-a avut o bună comunicare interdisciplinară. Totodată, medicul a apreciat susţinerea acestor terapii necesare tratamentului pacienţilor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fapt semnalat şi de alţi medici care şi-au prezentat activitatea.

Este extraordinar faptul că mai tinerii noştri colegi, modul în care colaborează clinic şi cu alte specialităţi şi cu alte centre universitate şi faptul că ei fac aceste terapii cu anticorpi monoclonali, imunoterapie, un cutting edge al zilelor noastre este un lucru care ne bucură şi ar trebui să îi bucure pe toţi locuitorii judeţului nostru pentru că au posibilitatea să acceseze astfel de servicii de nivel înalt. Terapiile acestea costă foarte mult, casa de asigurări le acoperă în mare măsură, dacă nu chiarîn totalitate. Aşteptăm şi la nivelul judeţului nostru investiţii de genul unui PET CT, pentru realizarea unorinvestigaţii foarte bune şi de mare ajutor în oncologie şi nu numai”, a spus preşedintele CM Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ.

40 de lucrări prezentate

Pe parcursul celor două zilele, 12 şi 13 octombrie 2023, dedicate simpozionului sunt susţinute aproximativ 40 de lucrări. Pe lângă prezentările ştiinţifice, simpozionul a oferit o platformă excelentă pentru discuţii şi colaborări între medici. Participanţii au avut oportunitatea de-a schimba idei şi de a stabili noi conexiuni, ceea ce poate duce la inovaţii în domeniul medical local. Evenimentul a subliniat importanţa continuării educaţiei medicale şi a colaborării între specialiştii din diferite domenii. Aceste eforturi comune sunt esenţiale pentru progresul continuu în tratamentul pacienţilor şi pentru asigurarea unui viitor mai sănătos pentru comunitatea noastră.

Evenimentul a demonstrat faptul că o bună colaborare şi schimbul de cunoştinţe sunt cheia unui sistem medical mai bun şi a unei asistenţe medicale de calitate pentru comunitatea sătmăreană.

Discutând cu colegii mai în vârstă, în urmă cu 20-30 de ani era greu să faci o ecografie, dar acum să faci o investigaţie CT, RMN, la nivelul judeţului nostru nu este nimic dificil în acest moment. Desigur, mai sunt probleme cu programarea, cu decontarea, dar adresabilitatea şi accesabilitatea pentru astfel de investigaţii este cu totul altceva. Personal mă bucură să văd acest progres şi de la an la an nivelul lucrărilor ştiinţifice este mare, desigur şi progresul tehnologic e pe măsură. Noile descoperiri în medicină impun o presiune de acest fel şi ceea ce de altfel se vede în prezentările acestei ediţii”, a subliniat dr. Bumbuluţ.

Simpozionul continuă vineri, 13 octombrie 2023, de la ora 9.00 la Restaurantul Poesis cu alte lucrări de maxim interes fiind rezervată o secţiune amplă urologiei, dar şi pentru specialităţi precum statistică medicală, medicină de familie,sănătate publică etc. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, evenimentul este creditat de Colegiul Medicilor din România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with