Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, și U.Z.P.R. (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat luni, 15 februarie 2021 Medalionul literar -In memoriam Ion Bledea, dată la care scriitorul și gazetarul ar fi împlinit 70 de ani.
În deschiderea evenimentului de pe strada Mihai Viteazul au luat cuvântul: managerul CJCPCT Satu Mare – Robert Laszlo, vicepreședintele Consiliului Județean – Valer Beșeni, președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest – Felician Pop, precum și gazetarii Dumitru Țimerman și Mihai Sas care au fost colegi cu Ion Bledea.
Ion Bledea și-a făcut studiile liceale la actualele Colegii ”Doamna Stanca” și ”Ioan Slavici”, urmând apoi cele ziaristice la București. În Capitală a lucrat la Almanahul literar al Asociației Scriitorilor din București (1974 – 1975), iar apoi la Satu Mare, la ziarul Cronica sătmăreană unde a fost mai întâi corector și pe urmă ziarist. După Revoluția din 1989, în primele zile ale anului 1990 a pus bazele ziarului Gazeta de Nord-Vest al cărui director a fost până la prematura și tragica lui moarte într-un accident de mașină, survenită la 25 mai 1998, la doar 47 de ani, pe raza comunei Petrești.
A publicat în timpul vieții un singur volum, „Vânătoare de cai”, apărută la editura ”Cartea Românească” București, în anul 1977. Cartea a fost răsplătită cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor pe anul 1977, fiind până în prezent, singurul sătmărean deținător al acestui important premiu.
Încă din liceu, Ion Bledea s-a făcut remarcat, prima dată cu poezie, dar apoi, după cum mărturisește poetul Radu Ulmeanu, sub influența răvășitoare a prozei lui William Faulkner, va abandona poezia în folosul prozei.
Despre valoarea scrierilor sale s-au exprimat criticii importanți ai vremii, cum ar fi Ion Negoițescu, Constantin Stan, Nae Antonescu sau Laurențiu Ulici. Asemeni celebrilor săi înaintași, Mateiu Caragiale sau transilvăneanul Kuncz Aladar, Bledea rămâne Homo unius libri, cartea sa de debut putând fi considerată și una testamentară, chiar dacă a mai lăsat în manuscris un roman (neterminat), Pace în Albia, din care a apărut un scurt fragment în revista Tribuna din Cluj Napoca (nr. 31 din 3 august 1978).
1 comentariu
Dormi în pace prietene drag!