Image 1
Image 2

Zilele Culturale Poesis, ediţia 33, dedicate Centenarului morţii dr. Vasile Lucaciu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Revista Poesis

Organizate în perioada 10-14 octombrie, Zilele culturale Poesis, ajunse la ediţia 33, având o serie de invitaţi din ţară şi străinătate, pe bună dreptate se înscriu între cele mai longevive festivaluri de literatură din ţară. Au debutat în primul an al Revoluţiei şi de atunci, an de an, adună în orăşelul de pe Someş, zeci şi zeci de scriitori, de traducători, de oameni de cultură din ţară şi străinătate. 

Că la el acasă este tratat cu mai puţin respect decât în alte părţi ale ţării este ceva obişnuit. Nu contează. Grupul de scriitori, adunaţi în jurul asociaţiei culturale Centrul Multicultural Poesis, al ziarului Informaţia Zilei şi postului de televiziune ITV îşi vede mai departe de proiect şi a depăşit un sfert de veac cu opt ani. În această perioadă la Satu Mare au fost prezenţi peste o mie de scriitori, din ţară şi străinătate.

Aproape că nu există scriitor important român care să nu fi fost invitat la Satu Mare, nu doar cu ocazia festivalului care poartă acelaşi nume cu revista Poesis, ci şi la numeroasele lansări de carte, lecturi publice, întâlniri cu cititorii. 
În acest fel micul grup de scriitori sătmăreni, de elevi şi profesori, de iubitori de cultură, au avut ocazia să întâlnească cei mai importanţi autori, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional. Ediţia din 2022 este una deosebită.
În acest an se comemorează o sută de ani de la moartea dr. Vasile Lucaciu. Anul acesta, cel mai celebru sătmărean a fost declarat de Parlamentul României EROU AL NA|IUNII ROMÂNE. Este o cinste şi o onoare pentru Satu Mare. 
Festivalul Poesis din acest an se numără prin manifestările ce-i vor fi dedicate în preajma datei morţii, 28 noiembrie 2022. La funeraliile naţionale din 1 Decembrie 1922 au participat o serie de personalităţi în frunte cu primul ministru I. C. Brătianu, poetul Octavian Goga etc. 

Invitaţi la Zilele Poesis

Ioan Cristescu, director Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti: Al. Cistelecan, critic literar, Târgu Mureş; Mircea Muthu, critic literar, Cluj-Napoca; Ion Mureşan, poet; Hellmut Seiler, scriitor, traducător, Germania; Leo Butnaru, scriitor, traducător, Republica Moldova; Vasile Dâncu, scriitor, director Editura :coala Ardeleană, Cluj-Napoca; Ion Papuc, filozof, critic literar, Baia Mare; Adrian Lesenciuc, scriitor, Braşov; Călin Dan, director al Muzeului de Artă Contemporană a României, Bucureşti; Mircia Dumitrescu, artist plastic, academician; Dinu Flamând, scriitor, traducător; Cosmin Ciotloş, critic literar; Cornel Munteanu, critic literar; Doina Ruşti, scriitoare, istoric, Bucureşti; Cristian Teodorescu, scriitor; Robert :erban, scriitor, Timişoara; Lucian Alexiu, scriitor, Timişoara; Ioan Pintea, scriitor, Bistriţa Năsăud; Olimpiu Nuşfelean, director revista “Mişcarea literară”; Denisa Crăciun, scriitor, traducător, Franţa; Ion Munteanu, scriitor, Craiova; Delia Muntean, critic literar, Baia Mare; Maximian Menuţ, scriitor, Bistriţa-Năsăud; Alexandru Ovidiu Vintilă, scriitor, Suceava. De asemenea vor fi prezenţi scriitori sătmăreni, Ioan Nistor, Alexandru Zotta, Gheorghe Glodeanu, Radu Ulmeanu, Robert Laszlo, Ioan Aniţaş, Loredana Ştirbu, Felician Pop, Mihai Sas, Gheorghe Cormoş, Tipu Sălăgeanu, Adrian Lupescu.

Ca un modest omagiu adus celui ce a fost şi rămâne spiritul tutelar al acestui ţinut de ţară, se va ridica un monument impunător, aşa cum a fost şi cel supranumit “Leul de la Şişeşti”, care vine să întregească, printr-o altă abordare, capodopera sculptorului Cornel Medrea din centrul vechi al municipiului Satu Mare. 

Dacă întreaga viaţă a dr. Vasile Lucaciu a fost o continuă luptă, depăşind criză după criză, având în vedere situaţia internaţională, deci şi cea naţională, tema festivalului din acest an este în consens cu perioada pe care o traversăm: “Arta şi cultura, de la crizele economice la criza de sistem”.

O notă aparte pentru acest festival de poezie contemporană îl oferă participarea alături de scriitori a producătorilor de pălincă de la “Asociaţia producătorilor de pălincă Codreanca” sub conducerea lui Ioan Andor şi Asociaţia Pălincarilor “Ţara Oaşului”, condusă de Cornel Mureşan, cele două asociaţii fiind deja parteneri tradiţionali.

 

Festivalul de anul acesta debutează marți, 11 octombrie, prin primirea oaspeților. Deschiderea pentru public va avea loc miercuri, 12 octombrie, ora 14.30 la Poesis, strada Mircea cel Bătrân nr. 11.
Scriitorii, invitați și sătmăreni, vor dezbate o problemă cu care se confruntă toată lumea, criza prin care trece toată lumea.
Tema festivalului: “Arta și cultura, de la crizele economice la crizele de sistem”.

Din program: discuții libere, lecturi publice, prezentări de carte, recitaluri, precum și cel mai cunoscut concurs de pălincă din județul Satu Mare.
Festivitatea de premiere a celor mai valoroase probe de pălincă va avea loc la ora 17, urmată de un recital de poezie.
Joi, 13 octombrie, delegația scriitorilor se va deplasa la Negrești-Oaș unde vor continua lucrările Festivalului.

Se lansează numărul de toamnă al revistei Poesis

Semnează în ultimul număr al revistei Poesis (nr. 357-359, septembrie/octombrie 2022): D. Păcuraru, George Vulturescu, Ștefan Vida Marinescu, Mihai Cimpoi, Ioan Nistor, Gellu Dorian, Radu Sergiu Ruba, Mihai Barbu, Maria Postu, Florian Silișteanu, Ștefan Aurel Drăgan, Delia Muntean, Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta, Ana Blandiana, Jean Poncet, Denisa Crăciun, Silvano Trevisani. In memoriam: Andrei Zanca (1952-2022), Vasile Tărâțeanu (1945-2022).

1 comentariu

  1. Lenea si minciuna este noua cultura romaneasca care nu necesita finantare !. Cultura scrisa nu este apreciata deloc de incultii corupti, hoti si mincinosi de la guvernare. La rang de cultura apreciata si finantata au ajuns manelistii ghiorlaitori si tot felul de cantareti de doi bani zdranda -zdranga…. care-i incanta pe puleticienii perversi, impostori. Inca bine ca mai exista si niste Zile culturale adevarate care din pacate sunt din ce in ce mai putin apreciate datorita lipsei de educatie. ( Au grija alesii vostri sa nu va ramana bani nici pt. o carte !!!… Romanul educat este un pericol pt. puleticianul hot si ” statul paralel ” !)

Lasă un răspuns

Connect with