Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ziua Imnului Naţional va fi marcată duminică la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Duminică, 29 iulie 2012, la Satu Mare va fi marcată Ziua Imnului
Duminică, 29 iulie 2012, la Satu Mare va fi marcată Ziua Imnului

Manifestările au loc în Piaţa 25 Octombrie începând cu ora 10

Duminică, 29 iulie 2012, la Satu Mare va fi marcată Ziua Imnului. Începând cu ora 10, pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Satu Mare şi Garnizoana invită sătmărenii să ia parte în număr cât mai mare la festivitatea dedicată Zilei Imnului Naţional.

Instituţiile mai sus menţionate, în calitate de organizatori ai manifestărilor dedicate Zilei Imnului Naţional, invită prin reprezentanţii lor locuitorii întregului judeţ, directorii de instituţii publice, politicienii, patronatele şi sindicatele să ia parte la manifestare.

 

“Imnul naţional este acela care a fost prezent practic în toate momentele devenirii istorice a României moderne” – Adrian Ştef

Aşa cum spunea preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, imnul, alături de drapel, de ziua naţională şi de stemă, e un simbol naţional. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean,  “din păcate, în România zilelor de astăzi noi nu mai ştim să scoatem în evidenţă acest spirit de patriotism. Cred că de-abia acum începem să îl descoperim. Este foarte important să sărbătorim cu toţii această zi, pentru că ea ne ajută să întărim sentimentul identităţii naţionale şi în acelaşi timp să consolidăm sentimentul demnităţii naţionale.

Istoria acestui imn este tulburătoare şi în acelaşi timp fascinantă. Apărut în efervescenţa zilelor revoluţionare ale anului 1848, pe versurile poetului Andrei Mureşanu, Deşteaptă-te române s-a impus rapid în conştiinţa maselor, fiind interpretat cu entuziasm pe timpul manifestărilor publice ale vremurilor. Imnul naţional este acela care a fost prezent practic în toate momentele devenirii istorice a României moderne”, a declarat Adrian Ştef.

 

Campionul balcanic la judo, Florin Faur< “să fi pe podium şi să-ţi cânte imnul naţional e un sentiment ce cu greu poate fi descris în cuvinte”

Sportivul sătmărean Florin Faur de la Clubul Unio a câştigat la începutul lunii iulie 2012 titlul de campion balcanic la judo. A urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului cu tricolorul în mâini, dus special de la Satu Mare. La doar 15 ani, Florin Faur este unul dintre cei mai talentaţi judoka din Europa, dovadă fiind medalia de bronz câştigată luna trecută la Cupa Europei. El a mărturisit că “să fi pe podium şi să-ţi cânte imnul naţional e un sentiment ce cu greu poate fi descris în cuvinte. Aş dori tuturor să simtă ceea ce am simţit eu în acel moment. Visul meu este să mi se cânte imnul naţional la Olimpiadă”.

 

Istoria imnului

Imnul “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea pentru prima dată în 1848. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, imnul a fost ales imediat după revoluţia din decembrie 1989 ca imn naţional al României, consacrat prin Constituţia din 1991. Ziua de 29 iulie a fost desemnată în 1998 ca Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te, române!” – simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Versurile imnului naţional actual al României sunt scrise de Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducător, un adevărat tribun al Revoluţiei de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), cunoscutul poet şi culegător de folclor. Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann. Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns