Image 1
Image 2

14 copilaşi din Medieşu Aurit au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
14 copilaşi din Medieşu Aurit au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară
14 copilaşi din Medieşu Aurit au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară

Mai mulţi copii de vârstă preşcolară din Medieşu Aurit au ajuns miercuri noaptea le Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare cu simptomele unei toxiinfecţii alimentare.

Potrivit datelor SJU Satu Mare este vorba de 14 copii, aduşi cu ambulanţa sau cu mijloace proprii care s-au prezentat între orele 19.00 şi 23.30 la Urgenţă pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Copiii au vârste cuprinse între 1 an şi 11 luni şi 6 ani şi jumătate. “Ei s-au prezentat la unitatea noastră cu greţuri, dureri abdominale, vârsături, iar unii dintre ei aveau scaune diareice. Pentru opt dintre copii, cu forme uşoare de deshidratare s-a luat măsura internării în secţia de Boli Infecţioase, iar restul de 6, după ce au primit îngrijiri în Unitatea de Primire Urgenţe au fost lăsaţi la domiciliu” precizează purtătorul de cuvânt al SJU, Constantin Demian.

Totodată, aflăm că imediat  după anunţarea evenimentului, la nivelul SJU Satu Mare s-a constituit o echipă operativă alcătuită din conducerea Spitalului, medici pediatri în specialitatea de boli infecţioase etc. Evenimentul a fost adus la cunoştinţa Consiliului Judeţean, Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar Veterinare. Alături de specialiştii din sănătate publică a fost şi preşedintele CJ, Adrian Ştef şi prefectul, Eugeniu Avram.
Şefii acestor instituţii au ajuns la spital pentru a se interesa de starea de sănătate a copiilor.

Se pare că cei mici au consumat în cursul zilei de miercuri un meniu alcătuit din felul întâi – supă cu carne şi felul doi, ficat de pui cu piure de cartofi, iar la desert ciocolată cu cremă de căpşuni. Mâncarea le-a fost adusă de la un restaurant, în caserole de unică folosinţă. Acelaşi meniu l-au primit şi câţiva şcolari, însă aceştia din urmă nu au prezentat simptomele unei toxiinfecţii. Chiar şi dintre cei mici, nu toţi au ajuns la spital.

În cursul zilei de azi, 8 mai, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au luat probe din meniul copiilor pentru a vedea care a fost cauza acestei toxiinfecţii. Aşa cum am precizat în rândurile de mai sus, o parte dintre micuţi se află internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase iar în acest moment, medicii specialişti le evaluează starea de sănătate.

1 comentariu

  1. Alertă în spitale | Mii de români internați sunt infestați cu o bacterie mortală

    Tot mai multe persoane care se internează în spitalele din România şi au nevoie de intervenţii chirurgicale ajung să contracteze o bacterie care poate cauza moartea. Este vorba despre Clostridium difficile, un microb tânăr, care a apărut în România de câţiva ani, dar care a avut o evoluţie rapidă şi periculoasă. Potrivit conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti, aici, în anul 2010, au fost 20 de cazuri de infecţii cu Clostridium difficile, în 2011 – aproape 140 de cazuri şi 10 decese, în 2012 – aproape 440 de cazuri şi 11 decese, iar în 2013 – peste 500 de cazuri şi 8 decese.

    Reporterii ziarului Libertatea au ascultat mărturia impresionantă a unei femei de 56 de ani care a avut ghinionul să facă această infecţie în Spitalul Colţea din Capitală şi care ne-a rugat să-i protejăm identitatea. “Am fost internată pentru o banală operaţie la picior. Am stat doar trei zile în spital, dar a fost de ajuns ca să contractez Clostridium difficile. După trei zile de la externare, am avut primele simptome: diaree şi stări de greaţă. Cum beam puţină apă, cum trebuia să fug la toaletă imediat… Iniţial, am crezut că e o toxiinfecţie alimentară, dar când am văzut că starea de rău persistă şi că mă deshidratasem de nu mă mai puteam ţine pe picioare, am hotărât să merg la Institutul Naţional Matei Balş”, îşi aminteşte femeia, căreia am decis să îi spunem Ioana.

    Bolnavul suferă o deshidratare severă

    Povestea ei continuă: “Trecuseră deja câteva zile de coşmar de la externarea de la Colţea când am ajuns la Institutul “Matei Balş”, la Boli Infecţioase… Când m-au văzut medicii de aici, n-au stat la discuţii şi m-au internat pe loc. Ştiau bine despre ce este vorba… Am întâlnit în salon femei cu aceeaşi problemă ca şi mine, care luaseră bacteria din spitale mari din Bucureşti sau din ţară. Ele aveau forme mai severe, unele făceau febră mare… Colega mea de pat mi-a povestit că de două luni, de când luase microbul, 14 zile stătea în spital şi 3-4 zile acasă, din cauză că boala recidiva. Eu am stat internată 8 zile cu tratament, pe care l-am urmat şi acasă încă 6 zile. Mi-a fost mai bine, numai că la trei zile după ce am terminat tratamentul cu pastile, infecţia a recidivat. Iar diaree, iar greaţă, iar stare de leşin. Eram epuizată. Slăbisem şase kilograme”. Femeia afectată de Clostridium difficile a ajuns din nou la Institutul “Matei Balş”. Reia firul mărturisirii pe un ton grav: “După o nouă corvoadă de cinci zile, mi-am mai revenit… Pentru că această bacterie ucigaşă m-a băgat de două ori în spital, acum stau cu frica-n sân şi mă rog zilnic la Dumnezeu să nu mai recidiveze. Sunt încă sub tratament. Am vorbit cu mai mulţi pacienţi care luptă cu aceeaşi bacterie, nimeni nu le dă vreo explicaţie… Aşa că am decis să mă adresez vouă…”, ne-a mărturisit Ioana.

    Contactată de ziarul Libertatea, conducerea Spitalului Colţea, prin intermediul biroului de presă, ne-a oferit un răspuns mai mult decât evaziv: “În cazul infecţiilor nosocomiale depistate în Spitalul Clinic Colţea, s-au luat toate măsurile care se impun, în funcţie de caz”. Scurt, sec şi neconcludent.

    Riscul de deces urcă la 10%!
    Statisticile oficiale, raportate de Ministerul Sănătăţii, arată că, doar anul trecut, acest microb care a împânzit spitalele din ţară a provocat 8.500 de îmbolnăviri. În plus, potrivit unui document oficial publicat pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, riscul de deces, doar pe cazurile înregistrate la Institutul “Matei Balş”, în perioada 2011-2012, a fost de 6%-10%, iar riscul de recidivă, de 25%!

    La Bârlad, 17 cazuri în câteva zile
    Nu doar în Bucureşti sunt probleme. La Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman”, din Bârlad, numărul pacienţilor îmbolnăviţi în timpul spitalizării cu microbul Clostridium difficile este în creştere alarmantă. Astfel, după ce primele 8 cazuri au apărut luna trecută, pe 28 aprilie, fiind infectată şi o asistentă, ieri, numărul pacienţilor infestaţi ajunsese la 17! Aici a fost declanşată o anchetă epidemiologică, bolnavii au fost izolaţi, iar în spital se fac dezinfectări .

    Cum vă puteţi apăra de infecţie: Spălaţi-vă foarte bine pe mâini cu apă şi cu săpun!
    Un mod important de apărare împotriva acestei bacterii este spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun, mai ales în cazul persoanelor care au apropiaţi diagnosticaţi cu Clostridium difficile. Când aceştia merg în vizită la rudele sau la prietenii din spital, e indicat să poarte echipament de protecţie (mănuşi, halat de unică folosinţă) sau, dacă bolnavul urmează tratamentul acasă, e bine ca totul să fie dezinfectat în urma lui. Nu trebuie să folosiţi aceleaşi prosoape cu el. Spălaţi hainele bolnavului cu apă foarte fierbinte şi separat de cele ale familiei, iar deşeurile lui menajere colectaţi-le separat de celelalte. În plus, este important să ştiţi că soluţiile dezinfectante alcoolice de spălat pe mâini nu distrug sporii acestei bacterii!

    Conferenţiar doctor Gabriel adrian Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş»: După diaree, stări de vomă şi febră, poate surveni moartea pacientului
    Clostridium difficile este o bacterie care există în intestin la cel puţin 3- 5% dintre adulţii planetei. “Colonizarea se realizează adesea în mediu spitalicesc, dar se poate produce şi în afara spitalului – de exemplu, de la un membru al familiei care a fost spitalizat şi are încă în intestin bacteria sau chiar fără o legătură aparentă cu mediul spitalicesc a unuia dintre cei apropiaţi. Colonizarea se produce printrun simplu gest. Duci mâna la gură şi nu eşti spălat bine, microbul poate ajunge în intestin!”, ne-a explicat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu. Medicul atrage atenţia şi asupra antibioticelor care distrug o bună parte din flora intestinală. “Cel mai important mod de prevenire a apariţiei acestei infecţii este eliminarea excesului de tratament cu antibiotice (când nu este necesar) şi utilizarea acelor antibiotice cu risc mai redus de a determina infecţia cu Clostridium difficile”, a încheiat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, de la Institutul “Matei Balş”. Acesta ne-a dezvăluit şi cum se manifestă boala care poate duce la moartea pacientului: “Cea mai frecventă formă este apariţia scaunelor diareice, uneori cu febră şi dureri abdominale. O formă rară, dar severă de boală este megacolonul toxic. Mai exact, tranzitul intestinal încetează (de la diaree, la fără scaun), apar insuficienţe de organ, inclusiv un şoc puternic, care poate fi urmat de decesul pacientului”, ne-a mai explicat medicul.

    Data articol: 06/05/2014

Lasă un răspuns

Connect with