Image 1
Image 2

EVENIMENT COMEMORATIV

172 de ani de la nașterea “Leului de la Șișești”, marcați în comuna Apa

Cel mai important om politic pe care l-a dat județul Satu Mare, și anume dr. Vasile Lucaciu, a fost comemorat în comuna Apa, în prezența a zeci de oameni de cultură, politicieni, localnici, dar și elevi iubitori de istorie. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În organizarea Muzeului Județean Satu Mare, Direcției Județene de Cultură, Primăriei Comunei Apa și Scolii Gimnaziale “Dr. Vasile Lucaciu”, evenimentul comemorativ s-a desfășurat în 22 ianuarie, și a început la ora 12:00, cu depuneri de jerbe și coroane la bustul celui supranumit “Leul de la Șișești”, din curtea casei sale memoriale din Apa.

 

 

Personalitatea cea mai proeminentă şi mai reprezentativă a luptei pentru emanciparea naţională, politică şi culturală, din partea de nord-vest a ţării, preotul greco-catolic Vasile Lucaciu s-a născut în localitatea Apa (comitatul Satu Mare) la 22 ianuarie 1852, din părinţii Mihai Lucaciu şi Iuliana Toth.

 

 

Instituțiile care i-au adus un pios omagiu, la împlinirea a 172 de ani de la naștere, prin depunerea de jerbe de flori și coroane sunt: Prefectura Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Apa, Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” din Apa, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Direcția Județeană de Cultură, precum și anumite partide politice.

 

 

Centrul Cultural din comuna Apa a fost locația aleasă pentru desfășurarea suitei de activități dedicate memoriei dr. Vasile Lucaciu.

Evenimentul de luni, 22 ianuarie, a cuprins și discursuri prin care a fost evocată personalitatea și activitatea cultural-patriotică a “Leului de la Șișești”.

 

 

Au luat cuvântul: omul de cultură Felician Pop, care a fost și moderatorul evenimentului, Vasile Trandafir – primarul comunei Apa, secretarul de stat Cristian Valer Beșeni, prefectul Radu Roca, învățătorul Radu Viorel și, nu în ultimul rând, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta.

 

 

Nu coborâm în istorie pentru a fi nostalgici să retrăim trecutul. Automat e ca și la biserică, facem un scurt circuit, ne vedem de viața noastră prezentă, vedem trecutul și ne gândim mai departe la viitor. De aceea este darul acestor copii, că știu să ne înalțe sufletește și exact cum este în biserică, un ritual și o treaptă de înălțare sufletească, avem nevoie întotdeauna de prezența lor, și de aceea, îi felicit și pe îndrumătorii lor.

 

Desigur, trebuie să ne aplecăm asupra istoriei. Se spune că generațiile actuale nu sunt prea aplecate. Ei bine, nu este adevărat. Anul trecut am făcut un sondaj numit “parametru cultural”, în care se arată că dimpotrivă, generațiile actuale sunt mult mai interesate de istorie, decât erau generațiile trecute“, a menționat Liviu Marta, director al Muzeului Județean Satu Mare.

 

 

A urmat un regal folcloric, oferit de elevii Școlii Gimnaziale cu numele marelui erou național. Evenimentul cultural a fost unul memorabil, care vine să sublinieze, încă o dată, că unitatea neamului românesc, tradițiile și credința sunt la rang de mare cinste pentru adevărații patrioți.

 

Citește și:

A apărut un nou partid continuator al ideilor lui Bărnuțiu, Lucaciu și Maniu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with