Image 1
Image 2

ANIVERSARE MIHAI EMINESCU

174 de ani de la nașterea “Luceafărului Poeziei Românești”

Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naţionale sunt celebrate la Muzeul Judeţean prin organizarea expoziţiei „Titanii picturii româneşti. Orizonturi spirituale”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naţionale sunt celebrate la Muzeul Judeţean prin organizarea expoziţiei „Titanii picturii româneşti. Orizonturi spirituale”.

 

Este un act cultural de excepție, în care publicul are ocazia rară de a admira la Satu Mare lucrări ale titanilor picturii naționale: Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Horea Bernea etc.

Operele marilor maeștri ai picturii naționale sunt puse în dialog cu lucrări ale marilor pictori sătmăreni pentru a oglindi contribuția spiritului artistic sătmărean la manifestarea plenară a artei plastice românești.

În cadrul evenimentului va fi prezentat un moment muzical susţinut de următorii artişti ai Filarmonicii ” Dinu Lipatti” Satu Mare: Stela Danciu – vioară; Andrei Dula – violă; Simó Péter- contrabas. Din program fac parte: Grigoraş Dinicu: Hora Staccato, Hora Mărţişorului, Ciocârlia.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, la ora 9:30, în sălile de expoziţie ale Muzeului de Artă.

Propusă de regretatul critic literar acad. Eugen Simion şi legiferată de Parlamentul României în 2010, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în fiecare an la 15 ianuarie, data de naştere a poetului Mihai Eminescu, ca un omagiu adus creaţiei sale în ansamblul culturii române, dar, în acelaşi timp, şi pentru a aduce în atenţie rolul culturii în societatea contemporană.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Mirela Filimon

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns