Image 1
Image 2

RETROSPECTIVE

2023, indiscutabil, anul inteligenței artificiale

În anul ce se încheie nu a trecut o singură zi în care să nu se vorbească despre inteligența artificială. Ce va fi în 2024?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se pare că modelele multimodale vor domina  și evenimentele majore din anul 2024. Noi produse vor intra pe piață. ChatGPT a fost urmat în curând de GPT-4, DALL-E pentru crearea de imagini a fost reînnoit, noi plugin-uri, API-uri și în sfârșit GPT-uri, care deschid noi utilizări pentru inteligen’a artificială, pe scurt AI.

„ChatGPT” are un avans la nivel mondial, în toate domeniile.

Nu numai OpenAI, ci aproape toți furnizorii importanți de tehnologie se bazează pe AI și introduc noi produse și servicii la intervale din ce în ce mai scurte. În plus, multe start-up-uri AI sunt în curs de dezvoltare, iar inovațiile bazate pe AI își găsesc drum în lumea afacerilor, în sport, în cultură. Companiile mai mici integrează inteligența artificială în software-ul lor. „În viitor, IA va fi încorporată în software ca o parte normală. Peste 5 ani nimeni nu va întreba dacă într-un produs există IA în el?”, spuneThomas Saueressig, director de produs la SAP, în podcastul AI al  ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Utilizatorii, viitorii utilizatori, se întreabă care vor fi costurile folosirii Inteligenței artificiale în procesele lor de producție, în serviciile lor? S-a demonstrat că utilizarea ChatGPT  în cazul  crierii de texte economisește aproximativ 35% din timp și, dar îmbunătățește și  calitatea textelor. În plus, satisfacția angajaților crește. Alte studii ajung la rezultate similare.

Modelele lingvistice sunt din ce în ce mai folosite în companii pentru a îmbunătăți procesele în domeniile managementului cunoștințelor și serviciilor.

Tema inteligenței artificiale nu este nouă. În anii 1960 și 1970, oameni de știință precum Herbert A. Simon, care mai târziu a câștigat Premiul Nobel, și cercetătorul MIT Marvin Minsky credeau că AI va putea în curând să concureze cu inteligența oamenilor. De exemplu, Minsky a spus pentru Life Magazine în 1970 „de la trei până la opt ani vom avea o mașină cu inteligența generală a unei ființe umane obișnuite”. Oamenii de știință de acumo jumătate de secol erau prea optimiști. Timpul a trecut, s-au făpcut multe progrese, dar superinteligența artificială a revenit în actualitate doar odată cu descopreirea de către Sam Altman a limbajului generat de computere.

În ce stadiu s-a ajuns în anul care se încheie? În data de 6 decembrie 2023 negociatorii din Parlamentul European și din statele UE au convenit asupra Actului AI, prima lege cuprinzătoare aplicabilă inteligen’ei artificiale din lume. Scopul: reglementarea AI prin interzicerea (pe bună dreptate) a anumitor aplicații, cum ar fi recunoașterea emoțiilor la locul de muncă sau în instituțiile de învățământ și prin impunerea diferitelor obligații de transparență furnizorilor de modele mari de bază AI. Legea conține elemente bune, dar și elemente care inhibă inovația. Comisarul pentru piața internă Thierry Breton descrie legea drept „o rampă de lansare pentru start-up-urile și cercetătorii europeni pentru a conduce cursa globală de inteligență artificială”.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se va întâmpla în 2024? 

Experții aprociază că modelele de limbaj de la diferiți producători vor deveni din ce în ce mai puternice. Modelele de limbaj multimodal, cum ar fi GPT-4 Vision sau modelul Google Gemini, inaugurează o nouă eră a inteligenei artificiale.„ChatGPT poate vedea, auzi și vorbi”, scrie OpenAI cu mult curaj și încredere. Această capacitate de a înțelege și de a genera nu numai text, ci și imagini, videoclipuri și fișiere audio împinge în mod semnificativ limitele AI , dar în același timp crește și riscurile de utilizare greșită. Ritmul dezvoltării AI în acest an a fost uluitor, dar s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel de lent ca în 2023″

Pe de altă parte nici dezvoltatorii nu înțeleg cum funcționează AI

Modelele de limbaj ChatGPT și i GPT-4 sau aplicațiile AI pentru generarea de imagini sunt atât de ridicate încât imaginile generate de AI câștigă diverse concursuri de artă sau fotografie.

Inteligența artificială nu pune doar noi întrebări pentru lumea fotografiei și a artei sau industria filmului, ci și pentru industria muzicală. După videoclipuri și imagini, melodii înșelător de reale cu vocile lui Kurt Cobain, Drake, Jay-Z și mulți alții au împânzit internetul. Cu cât IA devine mai bună, mai interesantă, mai de calitate cu atât este mai greu să decizi: ce este creat de om sau generat de IA?

În același timp lipsa de transparență a modelelor de limbaj este o problemă care cu greu poate fi rezolvată pe termen scurt și mediu, chiar dacă mulți informaticieni și matematicieni din întreaga lume lucrează la explicarea modelelor AI. ChatGPT  și a multormulte alte aplicații AI .
Ce nu se știe despre AI? 

În primul rând, nu se știe exact cum funcționează algoritmii. Tot ce știm este că sunt forme de învățare automată, în special învățarea auto-supravegheată.

În al doilea rând, nu este clar exact cu ce date a fost antrenat ChatGPT. Este cunoscut doar numărul de aproximativ 175 de miliarde de parametri de model; Au existat speculații despre succesorul GPT-4 de la un podcast al lui Lex Fridman că ar putea avea 100 de trilioane de parametri de model. Cu toate acestea, numărul pare puțin prea mare și este respins de OpenAI.

În spatele procesului de instruire în învățarea automată există de obicei oameni care, de exemplu, evaluează textele în ceea ce privește calitatea lor. Cu toate acestea, nu se știe în mare măsură cine sunt acești oameni în cazul ChatGPT. Pare puțin probabil ca aceștia să fie oameni cu înaltă calificare sau experți în anumite domenii. Prin urmare, probabil că ei sunt capabili să evalueze textele doar în ceea ce privește persuasivitatea lor, dar nu și în ceea ce privește corectitudinea. Acest lucru oferă un indiciu asupra motivelor halucinațiilor.

Ce înseamnă acest lucru pentru societatea și economia planetei? Aproape 200 de milioane de oameni scriu acum articole, e-mailuri, traduceri, texte creative, teze în universități, prezentări în școli, dezvoltă software și alte lucruri printr-o cutie neagră completă, fără să înțeleagă ce se află în spatele ei. Și sunt  din ce în ce mai multe în fiecare zi.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with