Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bibliotecarii şi profesorii documentarişti din şcolile rurale lucrează în regim de voluntariat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

ccdÎntre alte atribuţii, Casa Corpului Didactic (CCD) Satu Mare monitorizează şi evaluează activitatea bibliotecilor şi a centrelor de documentare şi informare (CDI) din şcoli.

Într-un recent raport al CCD, directorul dr. Ioan Viman a spus că în judeţul Satu Mare funcţionează în mediul rural 70 de structuri infodocumentare (biblioteci, centre de documentare şi informare, structuri infodocumentare complementare). Dintre acestea doar în trei centre de documentare şi informare funcţionează profesori documentarişti titulari pe post, în celelalte structuri infodocumentare funcţionalitatea fiind asigurată prin voluntariat de personalul din unitatea de învăţământ.
În schimb, în mediul urban funcţionează 34 de biblioteci şcolare şi CDI cu personal încadrat cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, Dintre acestea, 21 în municipiul Satu Mare (9 la şcoli gimnaziale şi 12 la colegii şi licee) şi 13 în celelalte oraşe: Ngreşti-Oaş, Carei, Livada, Tăşnad, Ardud.

Puţine încadrări pe post

În acest an şcolar, opt CDI au fost încadrate cu post de profesor documentarist, cu trei mai multe decât în anul precedent. În celelalte CDI activitatea este asigurată de profesori responsabili, în regim de voluntariat. Aceştia, cu excepţia celor încadraţi ulterior derulării, au urmat programul de formare continuă acreditat de CCD. Menţionăm că aceste cadre didactice, care asigură funcţionarea CDI, deşi derulează o activitate intensă şi au responsabilităţi, inclusiv de gestiune, nu beneficiază de nicio formă de stimulare, retribuire sau recunoaştere a activităţii. Se cuvine să le mulţumim în mod deosebit pentru efortul depus.

Evidenţieri

Raportul CCD evidenţiază “activitatea de la centrele de documentare şi informare care funcţionează la Şcoala Gimnazială «Petöfi Sandor» Livada, Liceul Teoretic Negreşti Oaş. Totodată se derulează activităţi cu putere de exemplu la centrele de documentare şi informare care funcţionează la Şcoala Gimnazială «Vasile Lucaciu» Carei, Şcoala Gimnazială Halmeu, Liceul Tehnologic «George Bariţiu» Livada”, se precizează în raport.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns