Image 1
Image 2

Oameni greu de înlocuit

Nu putem să ne luăm rămas bun de la discreta aniversare a 30 de ani de la înfiinţarea ziarului Informaţia Zilei fără să reamitim cititorilor lista celor mai buni comentatori ai fenomenului politic şi cultural din judeţul Satu Mare apărut după 1989.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Începem cu cei care nu mai sunt printre noi: Nae Antonescu, Al. Pintescu, Ioan Boloş, Mihail Fodor, Ion Baias, Ion Vădan, Gheorghe Toduţ, Corneliu Balla, Vasile Savinescu, Ioan Gavrilaş, Adrian Ţineghe, Livia Mărcan, Dorin Sălăjan, Emil Matei. Lor li se adaugă jurnaliştii de mare clasă, Iosif Ţiproc, Mihai Ghenceanu, Ion Bala, Viorel Vladimirescu, Bogdan Ciurică, excentricul Gheorghe Creţu şi mulţi alţii care au semnat în paginile ziarului Informaţia Zilei.

Oameni greu de înlocuit.
Istoria jurnalismului sătmărean îi va reţine pe un George Vulturescu, Radu Ulmeanu, Ioan Nistor, Al. Zotta, Lucian Cucuiet, Sorin Oros şi mulţi alţii, colaboratori de mare clasă ale căror semnături au onorat şi continuă să onoreze paginile ziarului nostru.
Nu mai vorbim despre Ilie Sălceanu, un comentator sobru, atent la nuanţe, un fin observator al fenomenului politic din România, dispărut prea devreme dintre noi.

Informaţia Zilei este singura publicaţie care a făcut şcoală jurnalistică la Satu Mare. Aşa cum în domeniul literar şi artistic a făcut revista Poesis şi publicaţiile adiacente, axate pe cultură. Viitorul site Informaţia Zilei va cuprinde întreaga arhivă, constituindu-se într-o adevărată istorie a presei şi culturii sătmărene nu doar din perioada digitalizării. Este o acţiune laborioasă care ne va lua luni de zile, dar este vorba despre istoria unui loc în care multiculturaliatea este un fenomen viu, palpabil.

Nu în ultimul rând vom pune la dispoziţia cititorilor arhiva publicaţiilor în limba maghiară apărute sub egida grupului media Informaţia Zilei.
Ziarul Szatmari Hirlap, la fel ca Friss Ujsag, ambele ziare în limba maghiară, dispărute ca publicaţii tipărite, au marcat o perioadă importantă din istoria judeţului Satu Mare, ambele în perioade diferite conduse de eminentul jurnalist şi om de cultură Veres Istvan.
Spaţiul nu ne permite să prezentăm întreaga mişcare jurnalistică sătmăreană de după 1989. Desigur, au apărut multe publicaţii efemere, la fel ca publicaţii de partid, care şi-au avut importanţa lor în anumite perioade şi conjuncturi politice, dar ele nu pot fi încadrate în jurnalismul profesionist, independent.
Ştim de unde vine şi ce rol a jucat presa şi continuă să joace în democratizarea României. Este o perioadă dificilă pentru întreaga societate în căutarea unor soluţii noi. Cuvântul de ordine este schimbarea. Presa este parte a acţiunii de schimbare. Participă în felul ei, criticând ce nu este bine, remarcând măsurile bune luate de guverne, indiferent de culoarea lor politică.

Trăind într-un judeţ cu populaţie mixtă, presa sătmăreană are, sau ar trebui să aibă, un rol catalizator, de echilibru între etnii. Din păcate interesele politice foarte uşor pot conduce spre conflicte de ordin etnic. Cum pot fi depăşite conflictele inter-etnice? Numai prin aşezarea la masă a tuturor liderilor politici.

Ultimele două rânduri de alegeri locale la Satu Mare au fost câştigate de UDMR. Faptul că funcţiile negociate au fost oferite pe rând când PNL-ului, când PSD-ului, are darul de a crea o stare de disconfort politic şi etnic deopotrivă. Sunt multe frustrări în rândul cetăţenilor, a alegătorilor, care vor trebui depăşite la alegerile din anul 2024.

Informaţia Zilei îşi va păstra independenţa politică militând pentru un echilibru între toate forţele politice, respectând dreptul partidelor la o competiţie electorală corectă, principială.

Vom reuşi? Mai mult decât orice, contează că ne dorim acest lucru. În acelaşi timp, ca presă independentă, în numele jurnalismului profesionist, vom sancţiona prin scrisul nostru orice abatere de la normele şi principiile democratice, indiferent de culoarea politică, de etnia formaţiunilor politice intrate în competiţia electotorală fiecare având unicul scop de a câştiga.

Există însă ceva şi dincolo de dorinţa de putere şi influenţă care aduce după sine o serie de privilegii personale, de partid şi de grup.
De azi Informaţia Zilei intră în anul 31 al existenţei sale. Miilor, zecilor de mii de cititori le dorim “La mulţi ani!” alături de noi. Mai avem multe de făcut!