Image 1
Image 2

Războiul mondial al resurselor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anul 2023, după cum se vede, se va derula tot sub spectrul războiului. Niciun început de negociere nu poate fi luat în serios. Turcia, preşedintele Erdogan, s-a oferit să facă bunele oficii pentru ca părţile să cadă la o înţelegere. La începutul războiului preşedintele Macron a fost un adevărat agent al păcii, dar s-ar părea că s-a lăsat păgubaş.
La început de an, mai degrabă ţările se înghesuie să promită sprijin militar pentru Ucraina.
Toată lumea aşteaptă ca Rusia să-şi epuizeze resursele pentru ca apoi să accepte propuneri de pace.
Aparent, Rusia este lăsată să se descurce singură. Mai primeşte rachete din ţările arabe, dar desigur contra-cost. Se vorbeşte însă şi despre o axă Sofia-Budapesta-Viena, care ar veni în sprijinul lui Vladimir Putin. Dintre ţările europene, Austria pare să-şi piardă credibilitatea. Interesele economice o împing către Federaţia Rusă. În acest context, România joacă un rol însemnat, prin rezervele de gaze şi petrol pe care le exploatează sau le-ar putea exploata OMV.
Veştile despre situaţia din zona asiatică nu sunt deloc liniştitoare. Cum cam toată lumea pare să fie împotriva tuturor, se vorbeşte deja despre un al treilea război mondial, nedeclarat. Un război mondial al resurselor.
Uniunea Europeană, în frunte cu ţările dezvoltate economic, Germania, Franţa, Italia, s-a văzut că erau dependente pe de o parte de gazul rusesc ieftin, pe de altă parte de componentele provenite din China, de asemenea ieftine.
Se simte şi lipsa produselor alimentare din Ucraina, şi acestea la preţuri mult mai mici decât produsele din ţările UE.
Dacă toate semnele conduc spre ideea că războiul va continua, se înţelege că şi criza energetică se va prelungi. Iar criza energetică provoacă alte crize, în lanţ.
O înlănţuire de factori, unii la vedere, alţii ascunşi în cancelariile ţărilor mari, conduc spre ideea că anul 2023 ar putea fi doar unul din vârfurile crizei, urmând ca şi următorii ani să stea tot sub semnul întrebării.
România, oricât de mult ar încerca politicienii, nu se poate sustrage din calea multiplelor crize mondiale. Odată cu anul 2023 intră în vigoare câteva măsuri luate de guvern. De exemplu se impozitează bacşişurile. S-a majorat TVA de la 5% la 9% în domeniul HORECA. Se impozitează munca part time la nivelul salariului minim. Se scumpesc poliţele RCA. Dobânzile la credite urcă. Spirala ascendentă a preţurilor nu se opreşte. Inflaţia nu dă semne că s-ar calma astfel că majorarea pensiilor cu 12,5% este anulată de inflaţia de 16%.
Statul, după cum se vede, ne ajută să fim tot mai săraci. Economia reală este ajutată să meargă în jos.
În acelaşi timp, acelaşi stat nu se gândeşte să treacă la un regim de austeritate a cheluielilor publice inutile. Este o risipă de bani publici. Se schimbă lifturi la parlament. Se tencuiesc ziduri, se aruncă asfalt peste alt asfalt. Aşa-zisele investiţii nu creează plus-valoare, ci aduc după ele cheltuieli de întreţinere.
Iar deasupra tuturor acestora planează spectrul războiului.
Ne întrebăm inutil, căutăm degeaba eventualii vinovaţi. O generaţie de politicieni mediocri este înlocuită de o generaţie şi mai mediocră. Este o adevărată competiţie a mediocrităţilor. Cu fiecare ciclu electoral scade calitatea clasei politice. Pe de altă parte, s-a demonstrat că persoana care trece de două mandate este atinsă de paranoia. Clasa politică, prin legile pe care le adoptă, perpetuează starea de extremă incompetenţă în funcţiile publice. :i atunci să ne mai mirăm că se vorbeşte despre al treilea război mondial?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă