Image 1
Image 2

GREVĂ GENERALĂ: Întârziere de sute de minute a trenurilor din şi spre Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrătorii CFR de la Circulaţie au fost cei care au dat tonul grevei

Sute de minute de întârziere au înregistrat trenurile din România, în urma semnalului de alarmă pe care lucrătorii CFR au dorit să-l tragă. Greva generală a ceferiştilor români a vizat condiţii mai bune de muncă, pentru că există o acută lipsă de investiţii în compania feroviară de stat, dar şi nemulţumiri legate de salariile din sistem.

Acest lucru a atras după sine dereglări ale mersului trenurilor pe durata întregii zile de vineri, 15 septembrie, cel puţin aşa s-a arătat situaţia la nivelul judeţului Satu Mare.

Trenurile care ar fi trebuit să ajungă în gara municipiului Satu Mare, în intervalul 7:00 – 9:00, s-au oprit în celelalte gări din localităţi sau din judeţele unde i-a prins greva. Celelalte companii feroviare nu au făcut grevă, însă au fost nevoite să oprească transportul, deoarece lucrătorii din sistemul feroviar de stat au stopat tot ceea ce ţine de traficul pe liniile ferate. Mecanicii şi şefii de trenuri au fost nevoiţi să stopeze şi ei lucrul, în urma grevei iniţiate de angajaţii CFR de la Trafic.

 

Navetiştii au fost lăsaţi de ceferişti în apropierea staţiilor de microbuze, pentru a putea ajunge la serviciu sau la şcoală

 

Trenul de Halmeu a stat în Gara Satu Mare preţ de două ore
Trenul de Halmeu a stat în Gara Satu Mare preţ de două ore

Sătmărenii navetişti pe care greva i-a surprins chiar în trenuri au fost lăsaţi de mecanicii de locomotivă în gările mai mari, pentru a avea posibilitatea să ia un alt mijloc de transport până la serviciu. Cel puţin pentru localitatea Halmeu situaţia s-a rezolvat prin contactarea unei firme particulare, care a intrat în gară şi a preluat călătorii direct de la compania feroviară. La fel s-a întâmplat şi la Botiz, unde călătorii s-au îndreptat către cea mai apropiată staţie de autobuz, de unde s-au dus la muncă, astfel nefiind obligaţi să aştepte două ore în tren.

Sătmărenii navetişti au înţeles situaţia din interiorul CFR şi au căutat alte mijloace de transport spre locul de muncă sau şcoală
Sătmărenii navetişti au înţeles situaţia din interiorul CFR şi au căutat alte mijloace de transport spre locul de muncă sau şcoală

“Dacă mai staţi o oră aici, o să vedeţi că va fi plin de trenuri. Trenul de la Halmeu stă aici de ceva timp, o să vină de la Apa, stă unul în Botiz, la Satu Mare Sud sunt oprite două trenuri. De asemenea, mai este un tren oprit la Baia Mare care ar trebui să ajungă la Satu Mare. Mai aşteptăm unul de la Micula şi unul de la Halmeu, Cum o să dea operatorul de Circulaţie dispoziţiile, aşa ne vom mişca.

O să dureze până deseară să se regleze traficul. Operatorul de Trafic este la Oradea. El va dirija tot ce se va întâmpla azi pe liniile de cale ferată. Impiegaţii de mişcare sunt şi la Satu Mare şi sunt persoanele calificate şi autorizate să fie responsabile de organizarea, coordonarea, şi executarea operaţiilor legate de circulaţia trenurilor şi executarea manevrelor vehiculelor feroviare din staţiile de cale ferată, în condiţii de siguranţa feroviară. Şi aici mă refer la schimbarea macazurilor, liniilor, trenurilor. Şi ei au făcut grevă. Deci toată partea de lucrători care ţin de circulaţie s-au oprit din muncă, în aceste două ore. Mecanicii de locomotivă nu au făcut grevă pentru că este vorba despre altă companie”, a declarat un sătmărean, angajat al companiei CFR, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

 

În ultimii ani, Compania CFR a fost lăsată de izbelişte la capitolul învestiţii şi buget alocat

 

Doleanţele cele mai mari ale lor au fost nu neapărat cele legate de salarizare, ci de condiţiile de muncă şi de transport al călătorilor. În ceea ce priveşte investiţiile din ultimii ani, ceferiştii sătmăreni spun că acestea lipsesc cu desăvârşire. Aceştia sunt nemulţumiţi de lipsa de fonduri din partea statului român pentru recondiţionarea liniilor de cale ferată, pentru modernizarea şi achiziţionarea de noi garnituri de tren.

Compania de stat de transport feroviar este dezavantajată şi de faptul că au concurenţă în companiile private care oferă aceleaşi servicii românilor, însă oferă condiţii mai bune. Acestea din urmă au garniturile aduse din străinătate, de cele mai multe ori şi, chiar dacă sunt achiziţionate la mâna a doua, sunt într-o stare mult mai bună. Prin urmare, călătorii aleg să facă naveta sau să călătorească ocazional cu oricine altcineva înafară de CFR.

“De trenuri noi nu poate fi vorba. Sunt foarte scumpe şi nu cumpără nimeni. Şi liniile sunt vechi şi se uzează şi trenurile mai repede. Tot sistemul este slab finanţat. Lucrătorii mai trag câte un semnal, dar nu ştiu până unde se aude la nivel de conducere şi ce se va face pe viitor. Şi călătorii care stau acum în staţie şi sunt direct afectaţi de oprirea lucrului, pentru că nu pot ajunge la muncă sunt susţinătorii noştri. Şi ei îşi doresc condiţii mai bune de călătorie. Ei momentan trebuie să călătorească cu trenurile ăstea vechi şi vai de ele, că dacă se sparge un geam, şi nu au de unde să-l înlocuiască… Sunt sigur că şi călătorii sătmăreni ne susţin în demersul nostru, pentru că vor şi ei condiţii decente în trenuri”, a mai declarat acelaşi sătmărean angajat la Compania de stat.

O parte din sătmăreni au aşteptat să treacă intervalul stabilit pentru grevă şi au circulat tot cu trenul

O parte din sătmăreni au aşteptat să treacă intervalul stabilit pentru grevă şi au circulat tot cu trenulAdevărul este că şi sătmărenii şi toţi românii, în general, îşi doresc să călătorească având condiţii îmbunătăţite. Din păcate, de-a lungul anilor, la Redacţia Informaţia Zilei s-au înregistrat diferite reclamaţii pe această temă, iar vina nu este a lucrătorilor din sistem, ci a celor care alocă fonduri mult prea mici pentru modernizare, achiziţii şi reparaţii. Să sperăm că mesajul lucrătorilor CFR se va auzi la Bucureşti şi că se vor lua măsurile urgente care se impun.

Condiţiile de transport a călătorilor lasă de dorit
Condiţiile de transport a călătorilor lasă de dorit

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ATAC

Israelul a lansat un atac asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.