Image 1
Image 2

CINSTIREA ÎNAINTAȘILOR

37 de evenimente în 2023 prin Programul “Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare”

Programul "Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” continuă și anul acesta. Scopul nobil de cinstire a înaintașilor ne revine fiecăruia dintre noi, iar în cadrul ședinței de bilanț pentru anul 2023, coordonatorul consilier Claudiu Florian Găzdac a prezentat toate activitățile derulate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indiferent că s-a acționat pentru punerea în valoare a mormintelor de război, pentru reabilitarea sau întreținerea lor, ori pentru amenajarea lor, acolo unde s-au semnalat unele noi, toate aceste acțiuni au urmărit să sublinieze faptul că eroii neamului românesc sunt și vor fi mereu respectați de către comunitatea locală.

 

 

Dorim să precizăm faptul că, în timpul prezenței noastre la evenimentele organizate în cadrul Programului, primarii comunelor Sanislău și Tiream au precizat faptul că au prevăzut fonduri pentru ca mormintele de război din unitatea lor administrativ-teritorială să fie refăcute, arătând astfel că eroii neamului sunt respectați în continuare de către comunitatea locală.

 

 

De asemenea, primarii comunelor Cehal și Supur s-au angajat că vor face demersuri pentru punerea în valoare a mormintelor de război situate, în pădurea Cehalului, locația ” La motoare”, respectiv la Racova și Supuru de Jos. 

 

 

La mormântul comun de război de la Moișeni, domnul Dumitru Moiș, cel care a contribuit la realizare și care-l întreține în continuare, s-a angajat că anul acesta va face lucrări de renovare, pentru ca la venirea noastră să arate în condiții mult mai bune. 

 

 

La Acâș, pe crucile de lemn, de pe mormântul comun de război, ori pe o placă comemorativă, se va realiza înscrierea numele eroilor ce au fost identificați în urma demersurilor făcute de către asociațiile de rezerviști militari.

 

 

Rămâne în continuare o provocare, amenajarea mormântului comun de război situat în curtea bisericii ortodoxe din Lelei, sens în care au fost făcute demersuri semnificative“, a declarat coordonatorul consilier Claudiu Florian Găzdac.

 

 

21 de primării au contribuit la organizarea evenimentelor comemorative și omagiale

 

 

În Programul Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare sunt implicate 21 de unități administrativ-teritoriale, cu 37 de localități în care s-au organizat evenimente comemorative.

Protocolul Programului a fost pus în practică în cazul a 41 de morminte conservate.

 

 

Potrivit informațiilor furnizate de Florian Găzdac, prin efortul autorităților publice locale ori a unor persoane fizice, cu iubire de neam și respect față de înaintași, au fost reamenajate și sunt în stare foarte bună mormintele de la Borlești și Soconzel, iar la, respectiv în împrejurimile mormintelor de război din Acâș, Cean, Pomi și Stâna au fost efectuate recondiționări.

 

 

Totodată, trebuie menționat faptul că, în ceea ce privește conservarea mormintelor de război, 15 dintre ele sunt într-o stare foarte bună, 18 sunt într-o stare bună, cinci sunt într-o condiție satisfăcătoare, iar două sunt într-o stare mai puțin satisfăcătoare. Aici este vorba despre mormintele de la Tiream, localizat în cimitirul Ortodox, și cel din zona pădurii Sanislău.

De asemenea, există un mormânt neamenajat, dar îngrijit, în localitatea Lelei.

 

 

Protocolul încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Asociațiile de rezerviști militari a produs în continuare efecte cu privire la implicarea tinerei generații în activitățile Programului. Astfel, la activitățile organizate,au participat elevi de la 24 de unități de învățământ, preșcolar și școlar, care au prezentat programe artistice cultural patriotice, tot mai diversificate și atractive. 

 

 

S-au evidențiat în mod deosebit prin participare și calitatea programului artistic, elevi și profesori de la școlile gimnaziale, precum și preoți, din comunele: Acâș, Ardud, Botiz, Cehal, Hodod, Moftin, Pomi, Sărăuad, Sanislău, Socond, Viile Satu Mare și Urziceni”, a mai precizat Florian Găzdac.

 

 

Recunoștință tuturor celor care s-au îngrijit ca evenimentele să fie reușite

 

 

Acesta a adus alese mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în reușita evenimentelor comemorative și de omagiere a eroilor neamului românesc.

Chiar dacă membri săi au depășit vârsta primei tinereți, trebuie neapărat amintit grupul coral sătesc care a încântat auditoriul lângă mormântul comun de război de la Marna Nouă și, bineînțeles, martorul luptelor din 1944 din jurul Sanislăului, badea Nicolae Ghic, care este mereu prezent la manifestări, salutând militărește acum la cei ai săi 95 de ani!

 

 

Desigur că se aduc mulțumiri, și pe această cale, celor două voci partenere, Angela Muntean și Iosif Pordea.

Cei care au pregătit și prezentat fiecare eveniment în parte au meritul de a fi asigurat bunul mers al activităților și programului pregătit. Aceștia sunt: muzeograful Mihai Mocan, preot militar Cristian Silaghi și rezerviștii militari Gheorghe Strâmb, Iosif Pordea, Vasile Budurlean și Ștefan Coșarcă.

 

 

La activitățile din anul 2023 au participat: prefectul Radu Roca și / sau reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Satu Mare, reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare, primari și reprezentanți ai consiliilor locale partenere, ai unităților militare din cadrul Garnizoanei Satu Mare, structuri M.A.I., filialelor județene ale asociațiilor de rezerviști militari, instituțiilor de învățământ, a celor culturale, a cultelor religioase civile și militare, precum și mass-media, cetățeni din localitățile vizitate, chiar și câțiva martori ai evenimentelor din urmă cu 79 de ani în urmă.

 

Citește și:

SATU MARE: A apărut un nou număr al revistei Eroii Neamului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with