Image 1
Image 2

STUDIU SALVAŢI COPIII

536.000 de copii români aveau unul sau ambii părinţi în străinătate în 2022

Salvaţi Copiii a realizat un studiu în luna iulie 2023, fiind vizaţi beneficiarii programului organizaţiei micuţilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. S-a ajuns la concluzia că mai puţin de jumătate din adulţii duşi în altă ţară au venit sau vor veni acasă, pentru a-şi petrece vacanţa alături de copii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Totodată, 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 16 nu sunt încă decişi dacă vor reveni sau nu în locurile natale, pentru a reîntregi familia.

 

Pentru a veni în întâmpinarea acestor situaţii, Organizaţia Salvaţi Copiii derulează, pe parcursul acestei luni, o amplă campanie de conştientizare a importanţei pe care o are comunicarea şi timpul de calitate petrecut în familie, alături de copii, indiferent că se află la distanţă, sau locuiesc împreună.

 

Cei mici rămân, de cele mai multe ori, în grija bunicilor, sau a unchilor, pentru că părinţii sunt nevoiţi să lucreze în străinătate, astfel încât să le asigure un confort financiar sporit. Însă, din păcate, în această situaţie, cel mic ajunge să simtă lipsa acută a unuia sau chiar a ambilor părinţi, ceea ce se traduce prin traume emoţionale, uneori greu sau chiar imposibil de reparat pentru toată viaţa.

 

Studiul realizat pentru anul 2022 de organizaţia Salvaţi Copiii se referă la perioada iulie 2021 – iunie 2022, şi a scos în evidenţă faptul că 536.000 de copii români au unul sau ambii părinţi plecaţi în altă ţară. Szg,tudiul sociologic reprezentativ naţional este intitulat “Evaluarea situaţiei copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate” şi a scos în evidenţă şi că aproximativ 184.000 de copii sunt lipsiţi de îngrijirea părintească, având atât mama, cât şi tatăl înafara ţării, sau părintele unic, în cazul în care există un singur susţinător al familiei.

 

 

 

 

Majoritatea familiilor aflate în ţări străine se conectează zilnic cu cei rămaşi acasă

 

 

 

 

Din păcate, reţelele de socializare şi telefoanele mobile au devenit “camerele” de întâlnire a celor mici cu părinţii, fiind singura modalitate prin care se pot vedea şi vorbi.

 

S-a analizat şi frecvenţa cu care aceste familii reuşesc să ia legătura. În majoritatea cazurilor, este vorba despre comunicare zilnică, în procent de peste 45%, iar de 4 sau de 5 ori pe săptămână reuşesc să se vadă / audă peste 10 % dintre părinţi şi copii. O dată la două sau trei zile iau legătura 32% dintre copii şi părinţi, iar 7% reuşesc să se conecteze o singură zi din şapte. Tot în procent de 7 % este vorba despre familii care comunică de câteva ori pe lună. Desigur că procentul este afectat şi de vârsta celor mici. Adolescenţii simt nevoia sa ia legătura cu părinţii mai rar, comparativ cu cei de numai câţiva anişori.

 

”Chiar dacă părinţii sunt nevoiţi să muncească peste graniţe şi-şi lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absenţa fizică să nu fie dublată de absenţa emoţională. Părinţii trebuie să facă parte din viaţa copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanţă. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte şi copil, chiar şi acolo unde distanţa geografică este mare.”, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

 

 

 

 

Cum pot petrece timp de calitate membrii familiei aflaţi în străinătate?

 

 

 

 

Salvaţi Copiii România a elaborat un ghid care să ofere sprijin, atât celor mici, cât şi părinţilor, spre a-i ajuta să petreacă împreună un timp de calitate. Acest ghid urmăreşte să stimuleze cadrul propice pentru organizarea de activităţi în cât mai multe şcoli sau comunităţi locale. Este vorba despre jocuri şi activităţi de grup, organizate după un calendar bine stabilit şi în conformitate cu timpul de care dispun părţile implicate.

 

„Copiii sunt prioritatea noastră la nivel de comunitate. Susţinem îmbunătăţirea calităţii timpului lor liber, a dezvoltării şi educaţiei lor şi ne bucurăm că prin această campanie putem ajunge la cât mai mulţi copii şi părinţi, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta şi a crea momente speciale în timpul petrecut împreună în luna august. Ghidul creat de specialiştii Salvaţi Copiii România este o resursă foarte valoroasă pentru că depăşeşte graniţa timpului şi a locului. Sunt foarte multe activităţi care se pot desfăşura şi în mediul online, ceea ce le va permite atât părinţilor, cât şi copiilor să-şi creeze rutine sănătoase de conectare care să ducă la o stare de bine pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului”, Bogdan Grigoriu, Operations Manager al unui lanţ de magazine care susţine iniţiativa Salvaţi Copiii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with