Image 1
Image 2

SISTEMUL PENITENCIAR

765 din cele 1.082 de femei aflate în penitenciarele din România sunt mame

Din cele 1.082 de femei aflate încarcerate în penitenciarele din România, 765 sunt mame. Organizația Salvați Copiii anunță că gravidele și mamele aflate în regim penitenciar vor primi asistență și consiliere din partea specialiștilor organizației.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În acest sens, Salvați Copiii anunță demararea unui protocol de colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru un amplu program de prevenire a recidivei, vizând, cu prioritate, îmbunătățirea intervențiilor de specialitate adresate categoriilor speciale de persoane private de libertate: femei, minori, tineri.

 

 

Organizația Salvați Copiii anunță parteneriat cu ANM

 

Sistemul penitenciar din România asigură femeilor private de libertate asistență medicală în timpul sarcinii și, ulterior, pe perioada de lăuzie, fiind asigurate condițiile pentru ca mama să-și poată îngriji copilul, într-o unitate penitenciară, până la împlinirea vârstei de un an.
Potrivit datelor furnizate la 25 ianuarie 2024 de Organizația Salvați Copii, din cele 1.082 de femei aflate în sistemul penitenciar din România, 765 sunt mame.
În cadrul acestui program, se va acorda o atenție deosebită asistenței medicale și psihologice a femeilor însărcinate și a mamelor aflate în detenție. Protocolul de colaborare prevede implementarea unor programe de consiliere parentală și socio-emoțională, adaptate nevoilor specifice ale acestor femei, însoțite de activități de informare și consiliere destinate și minorilor și tinerilor aflați în grija centrelor educative și de detenție.

 

5% din numărul total de deținuți din UE sunt femei

 

Datele statistice arată că femeile reprezintă 5% din numărul total de deținuți din Uniunea Europeană.
Dintre cele 1.082 încarcerate în România, la acest moment, 765 sunt mame; 227 de femei au câte un singur copil; 245 de femei au câte doi copii: 129 dintre ele au câte trei copii: 58 de femei au câte patru copii fiecare: 34 de mame au câte cinci copii fiecare: 26 de femei au, fiecare, câte șase copii.
În România funcționează un singur penitenciar de femei, restul femeilor fiind în secții exterioare sau spații aparținînd altor penitenciare.

 

 

România, pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul mamelor sub 15 ani

 

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România, a subliniat importanța sprijinului și consilierii psiho-emoționale pentru femeile care devin mame în timpul detenției.
Ea a evidențiat că sănătatea și starea emoțională a mamei au un impact direct asupra nou-născutului și că accentuarea posibilității de reabilitare este esențială pentru buna lor integrare în societate după eliberare.

 

“Sănătatea mamei, monitorizarea sarcinii, starea nu doar medicală, cât și psiho-emoțională a mamei se repercutează asupra nou-născutului, care deja pleacă în viață cu o vulnerabilitate majoră. Este important să accentuăm posibilitatea reabilitării, în așa fel încât mama să-și poată îngriji copilul la ieșirea din penitenciar. Recuperarea socială este un concept cheie în toate societățile democratice mature”, a declarat Gabriela Alexandrescu potrivit unui comunicat al Organizației Salvați Copiii.
Sursa citată arată că, România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,2 la 1.000 de copii născuți vii în 2021 (date definitive pentru anul 2021, INS, februarie 2023), cauza principală fiind nașterile premature.

 

”România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani și pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârsta sub 19 ani. Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente.
Îngrijirea prenatală a gravidelor, diagnosticarea timpurie și instituirea precoce a unui tratament și plan de tratament sunt instrumentele prin care poate fi asigurată atât sănătatea mamei, cât și cea a copilului”, se arată în comunicat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with