Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare – Situaţia de la Spitalul Judeţean se clarifică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian Stef si dr. Galajda Zoltan
Adrian Stef si dr. Galajda Zoltan

Adrian Ştef: ”Nu s-a vorbit nicio clipă de schimbarea managerului Adrian Marc, fiind doar zvonuri aruncate de persoane răuvoitoare”

Ca în orice instituţie şi la Spitalul Judeţean Satu Mare apar din când în când probleme. Nimeni nu poate contesta că în ultima vreme Consiliul Judeţean nu a acordat o atenţie cu totul aparte sectorului Sănătate.

 

S-au rezolvat o serie de probleme şi în ceea ce priveşte atât reparaţiile cât şi dotările. S-a încercat aducerea în Satu Mare a unor specialişti pentru a contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Nimeni nu poate spune că nu mai sunt multe de făcut. Consiliul Judeţean promite că se vor face în continuare investiţii, atât în dotări cât şi în personal calificat. Ca urmare a unui articol din Informaţia Zilei, Consiliul Judeţean ţine să clarifice situaţia de la Spitalul Judeţean.

Populaţia trebuie să ştie că un grup de salariaţi din spital au înaintat conducerii un Memoriu în care îşi exprimă anumite nemulţumiri. Una ar fi legată de relaţiile dintre ei şi dr. Galajda Zoltan. Informaţia Zilei nu a publicat acest Memoriu nu doar pentru faptul că l-a desemnat pe doctorul Galajda printre “oamenii anului 2012”, ci pentru a nu tensiona situaţia din Spital. Dar nimeni nu poate pretinde că problema nu există. Tocmai din această cauză conducerea CJ face precizările necesare pentru a preîntâmpina escaladarea conflictului intern. Ar fi păcat pentru eforturile care s-au făcut până acum.

 

 

Consiliul Judeţean Satu Mare va continua să dezvolte Secţia de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Judeţean

Dr. Zoltan Galajda are efectuate peste 2.000 de operaţii pe cord deschis în Ungaria, Franţa, Germania şi România

 

 

Înfiinţarea unei secţii de chirurgie cardio-vasculară a fost o realizare importantă pentru judeţul Satu Mare, în ţară existând astfel de secţii doar în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

 

Întregul proiect a presupus un efort imens şi s-a derulat pe parcursul unui an. “Principala problemă nu a fost de ordin financiar, pentru Consiliul Judeţean fiind un proiect primordial, cât atingerea unor standarde care pentru aproape toate spitalele din ţară ar fi fost imposibil de îndeplinit. Iar principala condiţie a fost existenţa la Satu Mare a unui chirurg care să adune în jurul său un personal foarte bine pregătit şi cu experienţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

 

Cine este dr. Zoltan Galajda?

 

Zoltan Galajda este un medic român, stabilit de mai mult de 20 de ani în Ungaria, la Debrecen. El are efectuate peste 2.000 de operaţii pe cord deschis în Ungaria, Franţa, Germania şi România şi a acceptat propunerea de a coordona compartimentul din Satu Mare deoarece evaluările recente efectuate în judetul Satu Mare pun în evidenţă incidenţa mai mare a factorilor de risc şi a patologiei cardiovasculare spre deosebire de alte zone ale ţării, fiind şi originar din această regiune.

De numele lui se leagă trei tehnici de operaţie pe cord deschis pe care le-a realizat în premieră mondială. Acestea pot fi accesate pe internet, iar dreptul de practică este valabil şi poate fi consultat la Spitalul Judeţean Satu Mare.

“Este ştiut faptul că la ora actuală toate centrele de chirurgie cardio-vasculară duc o lipsă acută de personal medical superior specializat. Venirea mea la Satu Mare poate a fost surprinzătoare pentru multe cercuri de specialitate şi în fond a fost un accept la cereri repetate din partea mai multor instituţii şi persoane cu influenţă din România.

O asemenea primă solicitare a avut loc în 2009 în urma căreia timp de doi ani am ocupat postul de director de cercetare-dezvoltare la Institutul Inimii din Târgu Mureş prin invitaţia domnului profesor Radu Deac. Atunci, această perioadă s-a concretizat cu o serie de operaţii pe cord deschis realizate în premieră naţională la Târgu Mureş. Chirurgia cardiacă într-adevăr necesită condiţii deosebite de asepsie, o perfectă organizare şi tehnică specială. Din această cauză, îi înţeleg pe cei care sunt sceptici şi chiar au o părere nefavorabilă legată de înfiinţarea acestei secţii la Satu Mare. Sunt însă convins că prin exemplul pe care îl va da această secţie în final va atrage exemplele benevole binevenite în Spitalul de Urgenţă Satu Mare”, a declarat dr. Zoltan Galajda.

El a afirmat că a fost înţelegător şi a respectat dorinţa unor medici de a nu participa la o asemenea activitate, chiar dacă li s-a propus formarea gratuită în acest domeniu. “Nici nu era necesar, întrucât secţia îşi va desfăşura activitatea cu persoane deja formate şi care se interesează deja de posibilitatea de a veni în regim permanent la Satu Mare în specialitatea de chirurgie cardiacă.

Dacă ne referim numai la specialitatea de chirurgie vasculară, evoluţia la Satu Mare a acestei specialităţi a fost următoarea: exista pe hârtie, apoi a existat persoană încadrată, medic specialist, însă care a lucrat foarte puţin, fără experienţă şi de atunci se află continuu în concediu fără plată. După venirea mea la Satu Mare, pot spune că la numai opt luni ne putem mândri cu o tânără specialistă în chirurgie vasculară plină de ambiţii, în regim permanent la Satu Mare. Mă voi ocupa personal de pregătirea ei, urmând ca în mod asemănător să definitivăm şi secţia de chirurgie cardiacă. Văzând unele comentarii din presă, ţin doar să precizez că niciodată nu mi-am desfăşurat activitatea sub influenţa unui partid politic, îl apreciez pozitiv pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, nu ca politician, ci ca om, pentru spiritul de iniţiativă şi dorinţa de a face bine sistemului sanitar sătmărean.

În prezent se pune accent, chiar de la nivel de minister, pe finanţarea spitalelor în funcţie de gradul de clasificare. Cu mulţi ani în urmă, chiar din Ministerul Sănătăţii s-a cerut imperios transferarea unor secţii, cum ar fi cardiologia, în Spitalul de urgenţă. Având toate acestea în considerare, personal cred că acest articol s-a născut din neinformare sau orgolii care trebuie lăsate deoparte spre binele bolnavilor,” a mai afirmat dr. Zoltan Galajda.

 

Clujenii se operează la Satu Mare

 

“De la înfiinţarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară, primul pacient operat pe cord deschis la Satu Mare a fost sătmăreanul Emil Fogaş, care a fost operat în regim de urgenţă din cauza stării grave în care se afla. Acesta a suferit două intervenţii la inimă, iar după o săptămână a putut fi externat la domiciliu.

Al doilea pacient operat a fost o bolnavă de 78 de ani, suferind tot două intervenţii (coronare şi valvă cardiacă), fiind tot o urgenţă, pacienta fiind originară din Satu Mare, cu domiciliul în judeţul Cluj. Era de neînchipuit până acum un an ca un clujean să vină la Satu Mare să se opereze”, a spus Adrian Ştef.

Dr. Zoltan Galajda a precizat că pregăteşte operaţiile la fel de strict şi de minuţios la Debrecen, Satu Mare sau în oricare altă parte a Europei în care operează. Totodată, urmăreşte cu aceiaşi atenţie evoluţia post-operatorie a tuturor pacienţilor şi astfel se explică de ce în ciuda faptului că toate cazurile au fost urgenţe cu risc ridicat, bolnavii au fost externaţi la domiciliu fără complicaţii.

Crearea unui Centru de Chirurgie Cardio-Vasculară necesită o muncă imensă de organizare. Având în vedere deficitul de personal specific tuturor centrelor similare, formarea personalului la Satu Mare se va face în mare parte la locul de muncă. Pentru aceasta specialişti cu experienţă vastă în domeniul atât din România, cât şi din străinătate vor veni şi îşi vor trimite echipe la Satu Mare în acest scop. Toate acestea se datorează bunelor relaţii profesionale pe care dr. Zoltan Galajda le-a acumulat în decursul celor 20 de ani de chirurgie cardiacă.

 

Investiţiile în sistemul sanitar vor continua

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a ţinut să-i asigure pe sătmăreni că investiţiile în sistemul sanitar din judeţ vor continua, în ciuda piedicilor pe care le pun anumite persoane. “Au fost medici care mi-au cerut să opresc investiţiile pentru că nu mai pot să-şi dezvolte cabinetele private. Toate investiţiile sunt făcute pentru sătmăreni, pentru a nu mai fi obligaţi să se trateze în alte oraşe din ţară sau în străinătate”, a afirmat Adrian Ştef.

Primul sătmărean operat pe cord deschis, Emil Fogaş doreşte să-i mulţumească încă odată dr. Zoltan Galajda. “Datorită operaţiei sunt în viaţă şi de aceea le mulţumesc tutror celor care s-au implicat în deschiderea secţiei de chirurgie cardio-vasculară şi dr. Galajda în special”, a spus Emil Fogaş.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns