Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Crin, între strategie și supărare reală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Crin Antonescu le-a aplicat o corecție celor de la PSD cum rar s-a mai văzut între parteneri. Trebuie să ținem, totuși, seama că PNL și PSD se află într-o alianță și au obiective comune pentru viitor. Din această perspectivă trebuie să privim intervențiile lui Crin Antonescu din ultimele zile. Supărat că nu a fost anunțat și consultat din timp despre proiectul Roșia Montană înaintat de guvern către parlament, pus la punct de câțiva lideri PSD, Antonescu nu a ezitat să răspundă ca și cum nu ar fi candidat prezidențial.

Nu-i pasă dacă PSD îl sprijină sau nu la anul să ajungă președinte. Iese la atac fără complexul candidaturii ca și când ar simți că pentru el nu are importanță alegerile prezidențiale din 2014. Pune în față interesul partidului. Sare în ajutorul PNL, apără demnitatea miniștrilor liberali considerați de mâna a doua de PSD și premier. Pentru Crin Antonescu în acest moment este mai important partidul decât scopul său personal, acela de a ieși președinte. Prețul este deja prea mare, spune el. De aceea este decis să nu mai tolereze abuzuri din partea PSD și a premierului Ponta.

Adunate de ici, de colo, din declarații sporadice sau interviuri structurate pe ideea de netoleranță, opiniile lui Crin Antonescu se constituie într-un ultimatum dat partenerilor.

Oare chiar atât de tare să se fi supărat liderul liberal pe PSD și pe Victor Ponta sau este doar o strategie pentru a se poziționa mai bine în fruntea partidului? I se reproșează că sacrifică PNL pentru a-și atinge propriul scop, acela de a ajunge președinte. Vrea să demonstreze că lucrurile nu stau așa. Cu siguranță a reușit, însă cu ce preț? A supărat PSD-ul atât de tare, l-a jignit pe Victor Pomnta atât de profund încât acest moment va rămâne ca o pată neagră în relația dintre PNL și PSD. Pasajul cu trimiterea la familie, la promisiunea făcută de Victor Ponta soției de a fi împotriva Roșiei Montana, nu este o simplă ironie, ci o răutate fără pereche. În orice moment în PSD se poate transmite ordinul “Până aici! Afară cu PNL din guvern!”. De sus până jos, PSD este pregătit de divorț.

Se apreciază de majoritatea analiștilor că USL nu se va sparge. Tot ce este posibil, dar alianța nu mai este ceea ce a fost. Odată încrederea pierdută, USL nu mai rămâne decât o simplă foaie de hârtie, semnată între două persoane, și un martor, PC. Se va reface prietenia de care s-a făcut atâta caz în anul electoral? Depinde de modul cum se răsfrânge disputa de la vârf spre teritoriu. În unele județe relația dintre pesediști și liberali este foarte tensionată. În majoritatea județelor o parte dintre pesediști colaborează cu liberalii, trezind invidia și suspiciunea altor pesediști. Chiar se pune problema de partea cui ești? Se pare că în PNL se strâng rândurile mai mult decât în PSD. Liberalii sunt mai uniți, în vreme ce democrat socialii sunt tot mai dezbinați. Așa ceva nu se tolerează în PSD și este de așteptat să se ia măsuri de sus în jos pentru reconsolidarea partidului. Acest pas se va va face tulburând relațiile cu PNL și mai mult, la toate nivelurile.

Nu întâmplător Victor Ponta reamintea recent că el a promis UDMR-ului că îl va lua la guvernare și se va ține de cuvânt. Era un avertisment adresat PNL, foarte clar recepționat în PSD, la baza partidului. Speculațiile pe marginea formării unei alte majorități vin să întregească tabloul relațiilor tot mai proaste dintre PSD și PNL, dintre Crin Antonescu și Victor Ponta. În săptămâna aceasta se vor clarifica o serie de probleme. Ori se va reinstaura pacea, ori va continua războiul.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)