Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doi supravieţuitori ai Holocaustului s-au întâlnit cu sătmărenii

Public numeros la eveniment
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Leslie Kleinman şi Erwin Farkas au împărtăşit experienţele lor din anii războiului

Public numeros la eveniment
Public numeros la eveniment

Marţi seară, la balconul Sinagogii de pe strada Decebal, a avut loc o întâlnire organizată de Asociaţia SamStudia cu doi supravieţuitori ai Holocaustului originari din părţile Sătmarului: Leslie (Lazar) Kleinman, stabilit în Marea Britanie, şi Erwin Farkas, stabilit în Statele Unite. Cei doi s-au născut la Ambud, respectiv Păuleşti, şi au fost deportaţi acum 7 decenii în lagărele de la Auschwitz-Birkenau.

Cei doi au povestit despre viaţa lor ca evrei înaintea deportării şi au amintit, emoţionaţi, experienţa luptei de supravieţuire în lagăr. A avut loc şi vernisajul expoziţiei ce surprinde aspecte din viaţa lor, inclusiv vizita recentă în locurile natale, precum şi o prelegere şi o prezentare de carte, susţinută de Anna Andlauer, istoric şi scriitor – autoare a cărţii ”The Rage to Live”, despre eforturile armatei americane de reintegrare socială a copiilor evrei rămaşi fără familii. Au mai fost prezenţi la acest eveniment Nina Ritz – reprezentanta conducerii Institutului de Studii Max Mannheimer din Dachau – şi Nina Rabuza – coordonatoarea departamentului pedagogic al aceluiaşi institut.

Traducerea în limba română a prezentării de carte şi amintirilor celor doi invitaţi a fost realizată de unul din membrii fondatori SamStudia, Mark Torok, care s-a numărat printre cei opt tineri sătmăreni ce au vizitat Institutul din Dachau în prima parte a lunii mai din acest an. Cei prezenţi au putut să adreseze întrebări şi dialogul s-a încheiat într-o notă optimistă, cu un îndemn la bunăvoinţă şi iubire de oameni, dincolo de orice posibile reticenţe sau ressentimente. În fond, domnul Kleinman a fost însurat timp de aproape 50 de ani cu Evelyn, o femeie de etnie germană.

Mai multe amănunte despre povestea celor doi şi întâlnirea de la Sinagogă veţi putea citi în Informaţia de Duminică, la finalul acestei săptămâni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns