Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De la festivismul afișat de PSD la austeritatea ACL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Sâmbătă, ca întotdeauna, PSD s-a autodepășit. Niciun partid nu-și poate permite la ora actuală să adune 70.000 de oameni pe un stadion. Este nu doar o acțiune de intimidare a adversarului, ci și un  gest oarecum gratuit. Când candidatul tău are în sondaje 42%, iar următorul contracandidat se ridică abia la 27%, o manifestare atât de grandioasă chiar că nu-și avea rostul.

Dar, mai știi? PSD a trecut de două ori prin situații similare. In 2004 apoi în 2009, candidații social democrați stăteau la fel de bine în sondaje. Au pierdut cu succes, însă se luptau cu Traian Băsescu, un animal politic puternic și fără scrupule în raport cu adversarii. De data aceasta PSD suflă și în iaurt.

Pe cât de zgomotoasă este campania PSD, pe atât de auster se prezintă principalul său contracandidat. ACL nu pare să aibă fonduri suficiente pentru a-și permite organizarea unor adunări populare cu zeci de mii de participanți. Nici Klaus Iohannis nu pare făcut pentru spectacole în aer liber. Acesta este și unul dintre motivele pentru care sondajele îl creditează cam cu același procent cât adună cele două partide. Dacă se ia drept reper scrutinul din mai, PNL a obținut 15 procente, iar PDL 12. Exact atât are acum și Klaus Iohannis. Este adevărat că un procent semnificativ, cam 10%, trece spre Călin Popescu Tăriceanu. Fără ruptura din partidul liberal, probabil Iohannis ar avea vreo 35%.

Dar a apărut în ultimul moment un alt posibil candidat. Teodor Meleșcanu, întrebat dacă i-a transmis președintelui Băsescu lista cu ofițerii acoperiți, nu doar că a răspuns că l-a refuzat, dar a lăsat să se înțeleagă că mâine va anunța dacă va candida la funcția de președinte al României. Au apărut tot felul de speculații. Unii cred că îl va înlocui pe Klaus Iohannis, el plecând la SIE de la PNL. Alții cred că va merge la PSD, până în anul 1998 fiind membru marcant al PDSR. Prezența sa în campania electorală, după ce președintele Băsescu a aruncat bomba ofițerilor acoperiți, va duce dezbaterea electorală spre zona ocultă, a serviciilor secrete.

Cel puțin până acum atenția opiniei publice a fost deturnată de declarația președintelui Băsescu privitoare la prezența în rândul candidaților a unui fost sau actual ofițer acoperit. Cum SIE și SRI nu au confirmat că i-ar fi oferit această informație, Traian Băsescu se află într-o oarecare dificultate. Se pare că și-a cules informațiile din altă parte, din presă sau de pe internet. Nu pare să mai fie un secret că agentul acoperit este Victor Ponta. Dar acesta deja și-a depus candidatura. :i nu prin ușa din dos, ci în văzul întregii țări.

Probleme are și Klaus Iohannis. ANI cere să fie judecat în regim de urgență, având un dosar de incompatibilitate. Dacă va fi găsit vinovat, nu va putea candida. De aici speculațiile că ar putea fi înlocuit. In ce măsură  un alt candidat ACL va afecta poziția fruntașă a candidatului PSD? Un Crin Antonescu, Teodor Stolojan, chiar Cătălin Predoiu, fiecare dintre ei poate fi un adversar mai dificil pentru Victor Ponta.

Festivitățile vin și trec. Bătălia electorală înseamnă mai mult decât stegulețe, pancarte, muzică și discursuri. In final, contează tot personalitatea candidatului și structurile de partid din teritoriu. Pe de altă parte, nu știm dacă alegătorii apreciază mai mult festivitățile grandioase sau austeritatea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)