Image 1
Image 2

Demagogia anticorupție generează corupție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Consiliul Național al PSD ar fi trebuit să fie cel mai important eveniment politic al sezonului. Pe de o parte, este vorba despre partidul de guvernământ, pe de altă parte PSD se află în plină campanie de restructurare, după eșecul de la prezidențiale. Nu în ultimul rând, guvernul a demarat o serie de măsuri care vor avea un impact major în dezvoltarea viitoare a țării.

De modul în care se vor aplica, și cât de bune vor fi, de Codul fiscal și Legea electorală depinde în mare măsură viitorul PSD-ului.
Evenimentul nu s-a bucurat de o prea mare atenție din partea mass media și opiniei publice. S-au spus acolo lucruri interesante, dar nu pe măsura așteptărilor. Pesediștii s-au plâns că trăiesc în tensiune din cauza presiunii psihice la care sunt supuși de anchetele DNA. În administrație nu se prea muncește de teama de a nu greși.

Primarii se tem că orice fac poate fi interpretat ca trafic de influență sau abuz în serviciu. Victor Ponta nu le-a dat satisfacție deplângând alături de ei situația neplăcută în care se află, ci i-a îmbărbătat spunându-le că din acest război vor ieși mai puternici. A dat chiar exemplul personal, cu socru, mamă și cumnat aflați sub anchetele DNA.

De fapt ce se aștepta de la acest mare consiliu? Funcția de președinte, rezervată pentru Adrian Năstase, i-a revenit unei femei, Rovana Plumb. Fostul președinte nu a participat la lucrări, dar le-a transmis nemulțumirile sale. Năstase nu crede că PSD merge într-o direcție bună. Vede guvernul și partidul ca pe un simplu spectator, fără voință, speriat și nepregătit să lupte cu adversarii, de orice natură. De data aceasta nu s-a făcut remarcat prin nimic nici Ion Iliescu.

De altfel, nici Victor Ponta nu a fost într-o formă de zile mari. Lumea se aștepta să taie în carne vie. Lupta pentru îmbunătățirea imaginii este o preocupare constantă a PSD. Dacă Liviu Dragnea crede că PSD pierde mereu alegerile prezidențiale pentru că partidul este considerat comunist, Victor Ponta este de părere că una dintre cauze este eticheta de partid corupt. Prin urmare, partidul trebuie să scape de toți cei suspectați de corupție, cu precădere la nivel local.

În realitate niciun partid nu poate rezolva această problemă, a corupției, prin măsuri luate în interiorul partidului. Lupta împotriva corupției este o problemă națională. Măsurile se iau pentru toți cetățenii. Nu pot fi luate măsuri speciale pentru membrii de partid. Demagogia anticorupție a generat corupție. Avem exemplul lui Traian Băsescu. Cu cât a perorat mai mult despre statul de drept, cu atât mai vârtos s-a furat de către cei din jurul său.

La fel se poate întâmpla și cu Victor Ponta sau cu oricare alt lider politic de la celelalte partide.  De fapt, reformarea PSD, ca și a oricărui alt partid, înseamnă reformarea României. Nu pot fi date reguli stricte pentru cei înregimentați politic și reguli lejere pentru ceilalți. Este și motivul pentru care toate declarațiile despre curățenia generală din partid nu sunt altceva decât simple exerciții demagogice.

Lucrările acestui consiliu național survenit după o criză au fost neinteresante pentru că nu există o grupare disidentă puternică în PSD. După plecarea lui Geoană și Vanghelie spiritele s-au calmat. Congresul fiind anunțat pentru noiembrie, abia spre toamnă va reîncepe vânzoleala în PSD. Adică PSD va redeveni interesant.