Image 1
Image 2

Răzbunarea înregistrărilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Procurorului general al României, Augustin Lazăr, i-a reușit o replică memorabilă: “Scandalul nu este în DNA, ci în jurul DNA”. Același lucru se poate spune și despre ceea ce numim scandal în fiecare partid, scandal în guvern, scandal în orice instituție. Subtilitatea acestei replici nu rezolvă însă problema care s-a ivit în “instituția de elită” a Ministerului Public.

Pentru prima oară de la înființare, DNA este în centrul atenției opiniei publice în sens negativ.
Nimeni nu poate contesta că disensiunile sunt de ordin intern, pentru că un număr de procurori s-au adresat în mod public Consiliului Superior al Magistraturii.

Că este vorba despre o revoltă în adevăratul sens al cuvântului, ca în filmul “Revolta de pe Bounty”, sau este o simplă ceartă în familie, rămâne de văzut. Cert este că ceva nu este în ordine. Lucrurile sunt greu de tranșat.

Ca în cazul oricărei dispute, s-au format două tabere. O tabără se situează de partea șefei DNA, o alta susține procurorii care au sesizat CSM pentru presupuse nereguli din instituție. Ar fi vorba despre stilul de muncă autoritar ieșit la iveală odată cu publicarea unor stenograme dintr-o ședință de lucru, dar și despre un ordin intern semnat de Laura Codruța Kovesi.

Din exterior lucrurile sunt destul de neclare dacă nu te situezi nici de o parte, nici de alta. Este clar că nu este corect, probabil nici legal, să dai publicității chestiuni din interior. Nu este în regulă nici să-i vânezi pe presupușii făptuitori și să-i faci infractori înainte de a le dovedi vinovăția. Poate că, așa cum au fost înregistrați mii de cetățeni, s-au făcut înregistrări și la ședința DNA.

Aici se poate invoca proverbul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. A fost și este o modă a înregistrărilor care de departe bate toate înregistrările fostei Securități. Semnalul l-a dat chiar statul, prin SRI. S-a încetățenit și o expresieȘ “A căzut pe înregistrări”, iar oameni au fost condamnați, s-au distrus familii și cariere.

Până și copiii fac înregistrări. Iată, avem un scandal sexual pe baza unei înregistrări făcute de un tânăr în urma unei discuții cu preotul Cristian Pomohaci. Asupra preotului cântăreț s-a abătut acuzația că este atras de băieți. Orientarea lui sexuală, homosexualitatea lui, nedemonstrată în fapt, i-a distrus demnitatea, cariera, viața până la urmă. Și acest lucru numai pe baza unei înregistrări.

Acest mijloc modern de comunicare, mobilul, telefonul care s-a transformat în aparat de fotografiat și filmat, care poate înregistra orice discuție, a devenit o armă în toate sensurile. În lupta anti-corupție înregistrarea a fost ridicată la rangul suprem de regină a dovezilor de vinovăție. Până la urmă, orice armă se răzbună. Șefa DNA, care bănuim că a ascultat mii și mii de înregistrări, a devenit ea însăși o victimă a înregistrărilor.

Întrebarea este dacă mărul discordiei dintre procurori este doar înregistrarea cu pricina sau există cauze mai profunde. Acest lucru vor trebui să-l dibuiască membrii CSM. Și nu doar ei. Opinia publică, mass media, politicienii, nu în ultimii rând magistrații, procurori și judecători, sunt curioși să afle adevărul. De acest adevăr depind cariere, oameni, instituții, viitorul României în ultimă instanță.

Laura Codruța Kovesi a ridicat DNA la o cotă de încredere care depășește orice altă instituție. A reușit să impună respect și admirație pe plan internațional. Dar până la urmă contează doar adevărul. Care este adevărata față a DNA? Este o instituție de elită sau doar s-a creat imaginea unei instituții de elită? Trebuie departajată foarte clar instituția de figura celui care o conduce? Sunt chestiuni care nu se pot rezolva de la o zi la alta.

Dai în vouchere, dai în turism

Fără să putem numi “Reformă” iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu este meritorie în sine. Adică omul vrea, dar nu se poate. O dată se opune sistemul, altădată PNL, întotdeauna oamenii din sectorul propus a fi revăzut, revizuit, restructurat, reorganizat, reconfigurat.

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.