Image 1
Image 2

Primăriile își rețin 60% din impozite, dar plătesc asistații sociali

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România au mers, miercuri, la Palatul Victoria, unde au purtat o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar și cu Darius Vâlcov. După aproape două ore de discuții, la ieșirea de la Guvern, primarii au declarat că Executivul le-a dat cu o mână și le-a luat cu două.

După mai multe discuții, edilii spun că li s-a promis 60% din impozitul pe venit, dar trebuie să preia toate cheltuielile sociale. Gabriela Firea spune că astfel municipiul București pierde 80 de milioane de lei.

Practic, Gabriela Firea nu va mai primi bugetul pe care să îl împartă către sectoare. Acum primăriile de sectoare vor primi direct banii de la buget.

În schimb, președintele PSD, Liviu Dragnea spune că administrațiile publice locale vor avea în 2019  cel mai mare buget din istoria României. 

Dragnea: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istorie

Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României, circa 77 miliarde de lei, fiind aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, a anunţat, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

“Win-win situation” pentru autorităţile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA”, a scris Dragnea pe Facebook.

El a susţinut că primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut. “Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor, faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Şi bucureştenii vor avea mai mult decât înainte”, a adăugat Dragnea.

Acesta a mai precizat că  “va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte”. “De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate”, a subliniat preşedintele social-democraţilor.

Cum se împart banii?

După negocieri, Eugen Teodorovici a trimis o scrisoare Asociației Municipiilor din România și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România în care se arată că impozitul pe venit va rămâne 100% la nivelul bugetelor locale: 60% la bugetele administrațiilor publice locale și 15% la bugetul local al județului, 20% pentru echilibrarea bugetelor locale, 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean. În plus, se va prelua de către unitățile administrativ teritoriale finanțarea integrală a cheltuielilor descentralizate aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salarizarea personalului neclerical, se arată în scrisoare.

3 comentarii

  1. Asa cum a subliniat preşedintele social-democraţilor (tov. Drac-nea), primarii vor trebui sa “…fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate. “. Ca urmare d-le Kereskenyi G. banii Orasului nu-i mai aruncati in buzunarele/conturile unor miorlaitori( cantareti si artisti) care dau din buci si scutura țâțe invitati cu ocazia diverselor evenimente ca sa-i vedem pe urma cum ne trimit fotografii din tarile exotice unde-si petrec pe bune vacantele din banii nostri !.

Lasă un răspuns

Connect with