Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CONSILIUL JAI

Cătălin Predoiu pledează pentru extinderea Schengen

La consiliul JAI, vicepremierul Cătălin Predoiu a pledat pentru extinderea spațiului Schengen. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

La Bruxelles, în data de 5 decembrie 2023, a avut loc Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

România a fost reprezentată de vicepremierul Cătălin Predoiu – ministru al Afacerilor Interne.

 

 

 

Printre temele de discuție s-au numărat starea generală a spațiului Schengen, implementarea acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, Pactul privind migrația și azilul, reglementarea abuzului sexual asupra copiilor, dimensiunea externă a azilului și migrației, consecințele agresiunii Rusiei în Ucraina, implicarea Orientului Mijlociu în securitatea UE, evaluarea provocărilor de securitate și recomandarea privind infrastructura critică.

 

 

 

În ceea ce privește starea generală a spațiului Schengen, vicepremierul român a subliniat importanța Barometrului Schengen și a interoperabilității sistemelor europene de informații. A evidențiat, de asemenea, eforturile României în combaterea migrației ilegale, demonstrând că țara îndeplinește criteriile Schengen. În discuția privind extinderea Spațiului Schengen, Cătălin Predoiu a solicitat adoptarea unei decizii pozitive până la sfârșitul anului, evidențiind că aceasta ar consolida Spațiul Schengen.

 

 

 

Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România a fost menționată, iar demnitarul român a recunoscut sprijinul constant primit de la Comisia Europeană și de la celelalte state membre. De asemenea, a subliniat dialogul constructiv cu Austria și inexistența incompatibilității între extinderea Spațiului Schengen și îmbunătățirea performanței statelor membre.

 

 

 

Comisarul european Ylva Johansson a reiterat sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen, menționând rezultatele pozitive ale proiectului-pilot de la frontiera cu Serbia. Statele membre au susținut aderarea, subliniind angajamentul și contribuția pozitivă a României și Bulgariei.

În timpul discuțiilor privind securitatea internă în contextul Orientului Mijlociu, ministrul român a evidențiat eforturile de evacuare și ajutorul umanitar acordat comunității românești din Gaza. De asemenea, a subliniat necesitatea combaterii extremismului religios, dezinformării și securizarea frontierelor.

 

 

 

Referitor la agresiunea Rusiei în Ucraina, oficialul român a subliniat importanța cooperării cu Ucraina și Republica Moldova pentru abordarea riscurilor la adresa securității interne.

 

CITEȘTE ȘI:Susținere pentru aderarea României la Schengen

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns