Ingrediente:
2 kg de sânge închegat de porc, 1,5 kg de organe de porc (plămâni, rinichi, etc.) și bucăți de carne care nu se pot folosi în alt scop, 500 g osânză de porc, 200 g untură de porc (preferabil ce rămâne de la fierberea organelor), 2-300 g de orez, o ceapă mare, sare, piper, ienibahar măcinat, eventual puțin mărar măcinat (după gust), circa 5-6 m intestine de porc bine curățate.
Mod de preparare:
Se ia sângele porcului, se adaugă o linguriță plină cu sare, se amestecă și se lasă să se închege. După ce s-a prins bine, se toarnă peste el apă rece și se lasă așa cel puțin o oră. În prealabil se fierbe orezul în apă ușor sărată, se strecoară, și se lasă 2-3 ore să se scurgă. Ceapa mărunțită se călește în untură. Organele, carnea și grăsimea se fierb, iar când toate sunt aproape fierte, se pune în oală și sângele. Când toate ingredientele s-au fiert se scot din zeamă și se macină. Se adaugă ceapa, se condimentează după gust, se amestecă bine, apoi se adaugă orezul și se amestecă din nou, dar nu se frământă, ca boabele de orez să rămână întregi. Se pune compoziția în aparatul de umplut cârnați, se unge țeava cu puțin ulei, și se trag intestinele pe el. Se umplu exact ca și caltaboșul și se opărește în tifon. Se servește la fel ca orice alt caltaboș, doar opărit și răcit, sau prăjit, la cine cum îi place.
1 comentariu
Cimbru!!!