Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru PNL orice victorie este o înfrângere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timp ce taberele din PNL se confruntă de parcă Orban și Cîțu s-ar bate pentru președinția României, PSD le ia de sub nas una din temele de bază ale unui partid de dreapta. 

În toiul bătăliei pentru putere, firmele mici și mijlocii, motorașele economiei care alimentează bugetul țării,  au fost cu totul date uitării.

Rolurile s-au inversat pe nevăzute. În timp ce Florin Cîțu vorbește despre “români”  la modul general, iată că Marcel Ciolacu scoate bomba și întinde o mână către mediul de afaceri românesc, mult mai afectat de pandemie decât coloșii internaționali. Magazinele de la colțul străzii, sălile de sport, serviciile, barurile, restaurantele, hotelurile, tot ce ține de serviciile către populație, este ignorat de un guvern ce pretinde că este de dreapta, dar nu pare să fie preocupat decât de protejarea marelui capital.

Dacă PSD invită reprezentanții IMM-urilor la un dialog, și propune o lege, votanții PNL nu se mai regăsesc pe agenda guvernului. Guvern care, totuși,  este de dreapta. De teama protestelor, premierul Cîțu se dă la electoratul social democraților. Oricâte ajutoare ar oferi, bazinul electoral al stângii nu poate fi balansat spre stânga. 

Rareori situația politică a fost atât de tulbure, de încurcată. Greu de înțeles sunt interesele ascunse din spatele acțiunilor, al hotărârilor de guvern, al deciziilor luate de miniștri, dar și al modului rezervat, evaziv în care președintele Iohannis își exprimă opiniile. Pasivitatea președintelui a culminat cu invitația adresată poporului de a practica  golful, un sport rezervat elitelor, bogaților. Nefirească este și prezența președintelui la congresul unui partid. Dacă se va prezenta în fața celor 5000 de delegați gestul lui va fi aspru și îndelung criticat de restul partidelor politice.

De mare interes sunt acuzațiile care planează asupra primului ministru privind cumpărarea unui număr uriaș de doze de vaccin. Ce să faci cu 120 de milioane de doze la o populație de șase ori mai mică? Florin Cîțu s-a apărat afirmând că așa s-a cerut de la Bruxelles.

Mai este o zi până la marele congres. La sfârșitul zilei de sâmbătă se vor ști rezultatele bătăliei începută la 30 mai, când Ludovic Orban a aflat că are un contra-candidat pentru șefia PNL.

Florin Cîțu nu a decis să candideze fără binecuvântarea președintelui Iohannis. Așadar, președintele se află și s-a aflat mereu în centrul  furibundei campanii interne din PNL.

În fond, sâmbătă nu se joacă destinul lui Ludovic Orban, ci al tandemului Iohannis-Cîțu. Nu se știe care va fi reacția aripii Orban după aflarea rezultatelor de la niște alegeri minuțios pregătite de tabăra Cîțu.

Victoria este previzibilă. Florin Cîțu are în mână și pâinea și cuțitul, pe când Ludovic Orban luptă doar cu vorba.

Important este ce vor face susținătorii lui Orban după înfrângere. O ruptură a PNL la un an după alegerile parlamentare ar fi catastrofală pentru un partid care se chinuie să încropească o majoritate într-un parlament populat de o sumedenie de personaje exotice.

Deși este un guvern minoritar, fără perspective de a reface o coaliție zdruncinată de certuri, persistă o anume siguranță atât la nivelul președinției, cât și a primului ministru.

USR PLUS, dar și Orban, sugerează că ar exista deja o înțelegere cu PSD care ar asigura susținerea în parlament a actualului guvern. Un astfel de compromis politic, este deopotrivă de riscant pentru PNL și PSD. Cele două partide se resping reciproc, ba chiar își clădesc întregul eșafodaj politic pe adversitatea funciară dintre ele. PSD și PNL sunt deja dușmani naturali. Ca omul și lupul, homo homini lupus.  Lupta internă, disputa dintre partidele de dreapta a ajuns atât de departe încât pentru PNL orice victorie va fi o înfrângere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)