Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ARTIȘTI ROMÂNI

Fotografii inedite, ce îl înfățișază pe Constantin Brâncuși

Brâncuși și colegii săi la Școala Națională de Arte Frumoase din București după executarea probelor "Antic sculptură" și "Cap de expresie". sursă: cartea Brâncuși în România de Barbu Brezianu, 1998, pag. 20, foto 20
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

“Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului.” – Constantin Brâncuşi.
Marele sculptor Constantin Brâncuşi nu a participat la inaugurarea creaţiei sale: Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu. Acesta ar fi fost supărat pentru că Biserica Sfinţii Apostoli a fost construită pe axa care uneşte operele sale.

“Constantin Brâncuşi nu a participat nici la sfinţirea Bisericii Sfinţii Apostoli, la 7 noiembrie 1937, şi nici la inaugurarea Coloanei fără Sfârşit, la 27 octombri 1938. „Din mărturiile lui Ion Alexandrescu şi V. G. Paleolog, Brâncuşi a dorit «mutarea bisericii, care i-a fost făgăduită», dar în cele din urmă a fost nevoit să accepte includerea Bisericii pe axa Ansamblului sculptural“.

 

 

Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroşani, Coloana (cu o înălţime de 29, 35 metri și o greutate de 29,173 kg), a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.
Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

 

 

 

De la stanga spre dreapta: Brancusi, Roche, Satie si sotia lui John Quinn, la Fontainebleau in 1923. “Cel care i-a deschis apetitul lui Brancusi pentru golf a fost principalul cumparator al operelor sale, avocatul american John Quinn. In scurt timp Costache a indragit acest sport. Nu era priceput, dar ii placea. In timpul unei partide intre el, John Quinn si Henri-Pierre Roche, la Fontainebleau, dupa ce Brancusi loveste mingea prea tare, Erik Satie, care era de fata, ii spune in gluma: ” Golful a fost inventat de britanici si anglo-saxoni. Nu e un sport pentru romani.” Totusi Brancusi, lasat de prietenii sai, castiga partida si primeste in dar de la Quinn, crosele de golf. Le va pastra toata viata, putand fi si acum admirate in atelierul reconstituit, la Centrul Pompidou din Paris.”

 

 

”Fotografie de epocă realizată de arhitectul german Eckart Muthesius în 1933, ce îl surprinde pe sculptorul Constantin Brâncuși alături de omul politic John Ross, învățându-l să tragă cu arcul. Fotografia a fost localizată în parcul palatului Manik Bagh, din India, conform mențiunii de pe verso.”

 

 

Brâncuși în padurea Bois de Boulogne din vestul Parisului, iunie, 1921.

 

 

Brâncuși și un bărbat (necunoscut) pe un pachebot (călătoria de întoarcere de la New York)

 

                                                                                  Brâncuși într-una din escalele sale  sursa: Brâncuși în România de Barbu Brezianu

 

 

 

 

Brâncuși și Pr. dr. D. Gerota la Săftica (1937) sursă foto: Brâncuși în România de Barbu Brezianu

 

 

Brancusi lucrând la Poarta Sărutului, 1937. sursa: cartea “Brancusi, ansamblul sculptural de la Targu Jiu” de Ion Mocioi

 

 

                                                                   Schita Coloanei- facuta de Brancusi în august 1937, pe locul numit Târgul fânului.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Dupa festivitate, ministrul Kalemen Hunor a vizitat expozitia

Zeci de personalităţi de rang înalt din Ungaria şi România au participat la inaugurarea Complexului Muzeal Ady Endre

Dacă şi drumul ce duce din Căuaş spre satul Ady Endre se va realiza cu aceeaşi promptitudine şi într-un mod la fel de competent ca şi reabilitatea casei memoriale în care s-a născut şi a trăit marele poet după care localitatea şi-a primit numele, în curând acest complex muzeal va deveni un punct de atracţie turistică de importanţă majoră a judeţului Satu Mare.