Dacă în aceste spaţii acum se pregăteşte solul pentru a pune în pământ arpagicul, ridichile de lună, salata şi spanacul care vor fi scoase pe piaţă în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, sunt în plin proces de creştere. Bunii gospodari au pus la murat cantităţi însemnate de varză, un produs care la recoltare costa aproximativ 2 – 2,5 lei kilogramul, iar ca varză murată de vinde între 6,5 şi 8 lei kilogramul.
Cei care deţin anumite secrete privind pregătirea verzei şi au un anume cerc de cumpărători, îşi permit să vândă varza şi la 6,5 lei kilogramul, ceea ce înseamnă sub preţul pieţii. Unul dintre aceşti legumicultori este Dan Negrea, din Pişcolt, care spunea că anul 2023 a fost unul bun, chiar profitabil pentru legumicultori implicaţi şi cunoscători ai tehnologiilor actuale, în ciuda preţurilor ridicate la inputuri (îngrăşăminte chimice, substanţe de combatere a bolilor şi a dăunătorilor ş.a.).
Într-o scurtă convobire avută zilele trecute, Dan Negrea spunea că, varza pusă de el la butoi pentru vremea de iarnă, are mare căutare din partea românilor care locuiesc şi muncesc în Italia, Spania şi chiar în Portugalia.
Nu sunt puţine situaţiile în care, cantităţi de 20-30 de kilograme pe cumpărător, ajunge în ţările mai sus menţionate. Preţul de vânzare este de 6,5 lei kilogramul.
Cele menţionate de interlocutor sunt o dovadă a faptului că şi în afara graniţelor României, românii vor avea pe masa de sărbători tradiţionalele sarmale.
Fii primul care comentează