Image 1
Image 2

OFERTĂ DE PREȚ

Varza acră din Pişcolt are mare căutare și în străinătate

Este relativ mic numărul legumicultorilor sătmăreni care deţin suprafeţe mai mari de teren pe care le cultivă cu diverse legume în câmp, dar este şi mai mic numărul celor care sunt preocupaţi de a avea legume şi în spaţii protejate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă în aceste spaţii acum se pregăteşte solul pentru a pune în pământ arpagicul, ridichile de lună, salata şi spanacul care vor fi scoase pe piaţă în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, sunt în plin proces de creştere. Bunii gospodari au pus la murat cantităţi însemnate de varză, un produs care la recoltare costa aproximativ 2 – 2,5 lei kilogramul, iar ca varză murată de vinde între 6,5 şi 8 lei kilogramul.

 

Cei care deţin anumite secrete privind pregătirea verzei şi au un anume cerc de cumpărători, îşi permit să vândă varza şi la 6,5 lei kilogramul, ceea ce înseamnă sub preţul pieţii. Unul dintre aceşti legumicultori este Dan Negrea, din Pişcolt, care spunea că anul 2023 a fost unul bun, chiar profitabil pentru legumicultori implicaţi şi cunoscători ai tehnologiilor actuale, în ciuda preţurilor ridicate la inputuri (îngrăşăminte chimice, substanţe de combatere a bolilor şi a dăunătorilor ş.a.).
Într-o scurtă convobire avută zilele trecute, Dan Negrea spunea că, varza pusă de el la butoi pentru vremea de iarnă, are mare căutare din partea românilor care locuiesc şi muncesc în Italia, Spania şi chiar în Portugalia.

 

Nu sunt puţine situaţiile în care, cantităţi de 20-30 de kilograme pe cumpărător, ajunge în ţările mai sus menţionate. Preţul de vânzare este de 6,5 lei kilogramul.
Cele menţionate de interlocutor sunt o dovadă a faptului că şi în afara graniţelor României, românii vor avea pe masa de sărbători tradiţionalele sarmale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.