Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alegerile schimbărilor de situație

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Alegerile locale și europene vor aduce probleme noi în relațiile dintre PSD și PNL. Care dintre cele două partide au adus mai multe voturi în coșul comun?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

USR, PMP și Forța Dreptei află dacă Alianța Dreapta Unită devine un brand important, o alternativă viabilă la PSD-PNL.

În sfârșit, AUR, ca număr de voturi, are ocazia de a demonstra că este al doilea partid ca importanță după PSD, devansând PNL-ului.

UDMR, la rândul său, datorită prezenței masive la vot, arată că este capabil să mobilizeze un electorat care trece ușor peste pragul electoral de 5%.

Nu doar partidele și politicienii pot trage concluzii în urma alegerilor de duminică, locale și europene, ci și electoratul. La o prezență la urne mai mare decât la cele din 2020, alegătorii pot afla dacă voturile lor pot aduce schimbarea dorită.

Potrivit exitpoll-urilor, PSD și PSD și-au atins ținta propusă: obținerea unui scor de peste 50%. Asta înseamnă că împreună pot obține o majoritate confortabilă la viitoarele alegeri parlamentare.

Numai că înaintea alegerilor parlamentare din decembrie se află alegerile prezidențiale din septembrie. Rezultatele de la europarlamentare puse în relație cu rezultatele de la locale vor arăta potențialul electoral al fiecărei alianțe, apoi al fiecărui partid component.

Câte partide au participat la alegeri? Foarte multe. Dar  alegătorii au avut de ales doar între alianțe.

La europarlamentare PSD și PNL au mers pe aceeași listă electorală. Tot pe o listă comună au mers URS, PMP și Forța Dreptei.  În AUR sunt o sumedenie de partide și partidulețe. Pe listele UDMR sunt înscriși reprezentanți ai Partidului Civic Maghiar și ai Forumului Democrat al Germanilor din România. Dar Uniunea nu este înscrisă ca alianță pentru că alianțele au pragul electoral fixat la 8%.

Independenții, atât la locale cât și la europene, nu au absolut nicio șansă. Partidele mici, de asemenea, nu reușesc să atingă cinci procente.

Ora 22.00. Primele rezultate oferite de instituțiile de sondare nu diferă foarte mult. În linii mari se confirmă datele din sondajele anterioare, din timpul precampaniei electorale și de dinainte.

Cum în centrul campaniei electorale s-a aflat bătălia pentru București, primul câștigător anunțat de exitpoll-uri a fost Nicușor Dan, cu 47%. PSD, cu  Gabriela Firea obține doar 23%, iar candidatul PNL, Burdujan obține doar 10%. Cu trei procentre sub scorul partidului.

Rezultatele la alegerile europene oferă  fotografia la zi a ierarhiei politice înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Alianța PSD-PNL câștigă alegerile europarlamentare, dar social democrații își revendică victoria în majoritatea județelor, chiar dacă a pierdut la București.

Alianța Dreapta Unită a câștigat alegerile la București, cu Nicușor Dan. La  votul politic se pare că obține un rezultat  mai slab decât AUR.

Rezultatele obținute de partidul lui George Simion sunt sub nivelul sondajelor anteriore, însă AUR își păstrează rolul de jucător politic care poate deranja puterea.

De remarcat că președintele USR, Cătălin Drulă și-a pregătit un discurs de opozant al PSD și PNL.

Problema celor două partide, AUR și USR, este lipsa structurilor teritoriale capabile să țină piept puternicelor organizații ale liberalilor și social democraților.

Cum situația se va menține la fel până la alegerile parlamentare din decembrie un echilibru  putere-opoziție va lipsi și în viitorul parlament.

Alegerile prezidențiale ar putea stabili un raport echitabil între putere și opoziție, dar opoziția, AUR și Dreapta Unită, nu au un prezidențiabil puternic.

Totuși rezultatele așteptate de majoritatea alegătorilor sunt cel de la alegerile locale.
Viața de zi cu zi a cetățenilor depinde în ultimă instanță de primari, de președinții de consilii județene, ba chiar și de calitatea consilierilor locali și județeni.

Rezultatele finale le vom afla doar după numărarea tuturor voturilor. Până în ultima clipă sunt posibile alte și alte răsturnări de situație.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ambiguităţi

Asculta acest articol     Bugetul îşi reîncepe epopea. La recenta şedinţă a guvernului aflăm că nu este nici catastrofal, nici