Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

INVESTIȚII NOI

Conducerea Primăriei Satu Mare și-a prezentat bilanțul pe 2023

Ședinţa extraordinară de consiliu local a fost precedată de conferinţa de presă susţinută de primarul de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, secondat de viceprimarii Adelin Ghiarfaş, Cristina Tămăşan Ilieş şi de administratorul public Masculic Csaba.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

A fost subliniat faptul că anul 2023 nu a fost ușor. Eforturile  s-au concentrat pe finalizarea investiţiilor începute şi pe implementarea noilor proiecte finanţate cu precădere din fonduri nerambursabile.

 

S-a accelerat ritmul de dezvoltare a municipiului și, în ciuda tuturor provocărilor, s-a lucrat la proiecte care schimbă semnificativ în bine fața orașului nostru.

 

Au fost menţionate câteva din investiţiile semnificative care au reprezentat investiţii de milioane de lei precum:
Lucrările la Podul peste râul Someș- amplasament str. Ștrandului executat în proporţie de 90%, stadiu de realizare a investiției.
Construcția podului este cea mai importantă investiție derulată de municipiul Satu Mare, în valoare de aproape 200 de milioane de lei, termen de finalizare în luna septembrie a acestui an; Centura municipiului Satu Mare, cu o lungime de aproape 20 de kilometri, a fost deschisă integral circulației.

 

Varianta de ocolire Satu Mare este o investiţie finanţată din fonduri europene prin POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014–2020; Pasarela pietonală, parte integrantă din reabilitarea centrului istoric cu un buget de 33.363.982.92 lei; Pistele de biciclete; Achiziţia de 45 de autobuze noi; Iluminat stradal cu LED-uri; Parcul Cubic; Începerea lucrărilor de reamenajare a malurilor râului Someş; Pregătirea investiţiei privind Muzeului industrializării; alocarea a 55 de milioane de lei pentru dotarea cabinetelor de informatică, de ştiinţe din şcolile sătmărene; Reabilitarea unor instituţii de învăţământ precum Liceul Constatin Brâncuşi; Digitizarea serviciilor publice; Modernizarea Studioului Acs Alajos în valoare de 1.000.000 euro, pe seama unui proiect transfrontalier cu Ucraina; Modernizarea Sălii de scrimă; reabilitarea Grădinţei cu Program Prelungit nr. 7, investiţia fiind de 47,3 milioane de lei ş.a.

 

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost reabilitate: carosabiluri și a trotuarelor pe următoarele străzi: Botizului, Ioan Slavici, Zorilor, Gavril Lazăr de Purcăreți (între Bujorului și Diana), Andrei Mureșanu, Maramureș, 24 Ianuarie, C.S. Anderco, Uzinei (între Independenței și Calea Ferată), Nucului, Vasile Lupu, Mihnea Vodă, Someșului, Nectarului.
S-au reabilitat trotuarele pe următoarele străzi: Tiberiu Brediceanu, Magnoliei (parțial). S-a reabilitat carosabilul pe următoarele străzi: Bulevardul Muncii, str. Câmpului.

 

S-a lărgit Bulevardul Lucian Blaga între strada Dorobanților și strada Căprioarei, s-au modernizat străzi de pământ în municipiu – strada Depozitelor – partial, s-a prelungit strada Sălciilor, Diana, s-a modernizat strada Kaffka Margit – tronson 2. Tot în 2023, s-au modernizat următoarele străzi în municipiul Satu Mare Lot 1:  strada Acs Alajos tronson 2, Alexandru Odobescu, Crăieselor, Dara, Dana, Fluturilor, Haiducilor, Iris, Mahatma Gandhi, Maria, Matei Basarab, Petre Ispirescu, Poienilor, Poligonului, Regele Ferdinand, Tiberiu Brediceanu) obiectiv în curs de execuție finanțat prin programul Anghel Saligny, termen de finalizare în anul 2025.

 

În curs de execuție și cu termen de finalizare în acest an este modernizarea străzii Grădinarilor, obiectiv finanțat prin programul Anghel Saligny.

 

 

Se vor ridica două parcări supraetajate

 

 

Au fost contractate și se află în stadiul de proiectare faza SF următoarele obiective: Modernizare străzi Lot 2 (Acs Alajos tronson 1, Alba Iulia, Eugen Ionesco, Karoli Gaspar, Krudy Gyula, Toamnei); Modernizare strada Kaffka Margit, tronson 1 și strada Krudy Gyula, Tronson 2; Modernizare strada Stupilor; Reabilitare conductă de aducțiune apă; Reabilitare colector de canalizare; Reabilitarea clădirii Hotel Sport, situată pe strada Mileniului nr. 25.

 

În 2023 s-a semnat contractul de realizare a proiectului tehnic și execuție a lucrărilor la Parcarea Supraetajată pe strada M. Kogălniceanu, în momentul de față fiind în faza de proiectare, în cursul anului 2024-2025 fiind execute lucrările.
În ianuarie 2024 s-a semnat contractul de realizare a proiectului tehnic și execuție a lucrărilor pentru Parcare etajată pe strada Decebal, care în momentul de față se află în faza de proiectare, iar în 2024 și 2025 se vor executa lucrările.
În ultimii patru ani s-au plantat 3.872 de arbori, 11.328 plante perene, 4.206 arbuști, 14.903 bulbi de flori, s-a amenajat și gazonat o suprafață de 93.824 mp și s-au plantat 3.135 metri liniari de gard viu.

 

În 2023 s-au alocat 47.2 milioane lei pentru buna funcționare a învățământului sătmărean. Au fost amenajate spații pentru grupe de creșă la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13, dotate cu mobilier și materiale didactice. Au fost schimbate centralele termice la mai multe unități de învățământ, au fost montate panouri solare la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, Grădinița cu Program Prelungit ”Draga Mea” și Sala de sport Ecaterina Both. A fost reabilitată sala de sport a Școlii Gimnaziale Mircea Eliade și amenajat un laborator multimedia, s-a reabilitat sala de sport a Liceului Tehnologic Elisa Zamfirescu. Anul trecut au început lucrările de extindere la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu și s-au pregătit documentele în vederea începerii lucrărilor de extindere a clădirii Școlii Gimnaziale Grigore Moisil.

 

Tot în 2023 s-a semnat contractul pentru construcția unei noi creșe pe str. Iuliu Coroianu, cu o capacitate de 110 locuri. Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul național de construcție de creșe.
În 2023, Primăria Satu Mare, a dotat Secția de Urologie din cadrul Spitalului Județean Satu Mare cu o nouă aparatură de endoscopie urologică, instrumente de ultimă generație, în valoare de peste 460.000 lei.
În fiecare domeniu de activitate au fost înregistrate rezultate remarcabile.

 

Asupra altor realizări, dar şi asupra unor specte privind progamul de dezvoltare a municipiului Satu Mare, încă din acest an, vom reveni.
Au fost apoi abordate, la secţiunea întrebări, aspecte precum statutul Hotelului Sport, unde s-a subliniat faptul că imobilul este al municipiului Satu Mare, dar trebuie să se emită un act normativ privind administrarea lui de către municipalitate, pentru a putea fi reabilitat. O veste proastă primesc sătmărenii. Din diverse motive, inclusiv de ordin birocratic, nici în acest an, sătmărenii nu vor putea beneficia de apa termală. Încă este în litigiu contractual de concesiune a acestei oaze de sănătate.

 

Primăria şi-ar fi dorit să poată accesa fonduri europene în scopul amenjării spaţiului care-i aparţine, dar în actuala situaţie este imposibil.

 

CITEȘTE ȘI:

Când se va putea circula pe pasarela pietonală?

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with