Image 1
Image 2

BIVOLII ÎN UȘOARĂ CREȘTERE

A început să crească efectivul de bivoli din judeţul Satu Mare, după un declin dramatic

A început să crească efectivul de bivoli din judeţul Satu Mare, după un declin dramatic
Bivolul a fost şi rămâne un animal stratagic, fiind mult mai rezistent la diversele boli ale bovinelor, în plus creşterea şi întreţinerea lor este oarecum în concordaţă cu beneficile obţinute de crescători. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu alte cuvinte, costurile de întreţinere sunt considerabil mai scăzute în comparaţie cu cele înregistrate în creşterea bovinelor din rase de lapte, rase de carne şi rase mixte, la fel şi beneficiile.
Dacă în urmă cu aproximativ 30 de ani în judeţul Satu Mare existau aproximativ 1.000 de bubaline/bivoli, în timp a scăzut interesul pentru această specie.

 

Aşa se face că, în prezent, potrivit informaţiilor obţinute de la dr. Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, în judeţul Satu Mare sunt înregistraţi 850 de bivoli, în uşoară creştere, după un declin dramatic, atunci când în judeţ erau puţin peste 500 de capete.

 

Efectivele sunt concentrate în mod expres în aşezări din zona Oaş, fiind mai puţin reprezentate în Baba Novac, Bârsău, Viile Satu Mare. Cele mai mari efective sunt în Turţ, Tur, Moişeni ş.a.
După cum subliniază publicaţia Agroinfo, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit – bivolițe de lapte. Conform Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul acestei subvenții, pentru acest an, este de 171,24 euro/cap animal.

 

Printre condiții este și reținerea animalelor în fermă pe timp de 4 luni de la depunerea cererii. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile.

 

 

Condiţii de acordare specifice – bivolițe de lapte bivoliţele de lapte pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări, în exploataţia din cerere şi/sau exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar şi/ sau în exploataţiile asociaţiilor / cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor pe durata transferului temporar; bivoliţele de lapte adulte pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit trebuie să fie identificate şi înregistrate în Baza Națională de Date (BND) la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere; bivoliţele de lapte pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit trebuie să fie înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară; bivoliţele de lapte pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit au fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere fără penalizări și au cel puțin un produs înregistrat în Baza Națională de Date (BND); solicitanții respectă normele privind condiţionalitatea stabilite în temeiul titlului III capitolul I secțiunea 2 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, pe întreaga exploataţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with