Image 1
Image 2

ACT DE CULTURĂ

Vom reuși să ridicăm o statuie monumentală Eminescu la Satu Mare?

Vom reuși să ridicăm o statuie monumentală Eminescu la Satu Mare?
Ca în urmă cu zeci de ani, a revenit în actualitate simbolistica exprimată prin artă, mai precis prin ridicarea unor monumente monumentale dedicate unor mari personalități istorice și culturale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ideea ne-a venit de la inițiativa foarte lăudabilă a ridicării unor monumente dedicate personalității de primă mărime a istoriei și culturii maghiare, Ferenc Kolcey, autorul imnului Ungariei ridicată la Carei, și statuii poetul național al maghiarilor, Petofi Șandor, inaugurată la Satu Mare. Sunt însemne simbolice ale recunoștinței unor mari personalități care au marcat istoria maghiarilor.

 

În mod simetric, într-o frumoasă competiție a culturilor, un grup de oameni de cultură sătmăreni, își propun să inițieze un proiect pentru ridicarea unui monument dedicat poetului Mihai Eminescu în municipiul Satu Mare.

 

Rolul poetului Eminescu în evoluția culturii române este dincolo de orice discuție. Așa cum este dincolo de orice discuție rolul jucat de poetul Șandor Petofi în devenirea istorică a culturii maghiare.
Prin urmare, azi 29 februarie 2024 invităm iubitorii de istorie și de cultură românească la o întâlnire de lucru la Cafeneaua Poesis pentru a pune piatra de temelie a inițierii unui monument dedicat poetului Eminescu.

 

Cu această ocazie va avea loc și lansarea unei antologii din opera poetului Ioan Nistor, dar și un prim pas spre comemorarea unui număr de 45 de scriitori, ziariști, artiști, actori, istorici care au dispărut din Satu Mare în ultimii 20 de ani. Numelor lor sunt inscripționate în piatră pe monumentul Poarta Recunoștinței amplasat în parcul de pe Bulevardul dr. Vasile Lucaciu, monument ce va fi inaugurat în curând, după amenajarea spațiului.

 

Cei care sunt interesați de aceste proiecte sunt așteptați azi 29 februarie 2024, ora 15.30, la Restarurantul Poesis, strada Mircea cel Bătrân nr. 9, din municipiul Satu Mare.

 

Citește și

Poarta Recunoştinţei. La o comemorare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with