Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ziua în care avea loc Consiliul național al PSD, întâmplarea a făcut ca liberalii din Secorul 1 București să aibă o ședință. Cu această ocazie Crin Antonescu a lansat o teză conform căreia un guvern fără PNL este ilegitim întrucât alegerile au fost câștigate de USL. Pe cale de consecință guvernul Tăriceanu a fost ilegitim pentru că alegerile din 2004 au fost câștigate de Alianța DA din care făcea parte PD.

Formal, și moral, aprecierea lui Antonescu este corectă. Dar politica este guvernată de alte legi. Arta compromisului este la mare căutare. Legitim sau nelegitim, când se formează o nouă majoritate nimeni nu mai ține cont de rezultatul alegerilor precedente. În orice clipă, unul dintre partidele aflate în coaliția de la putere poate fi scos din joc. Le place sau nu, asupra PNL planează pericolul de a fi scoși de la guvernare. Asta explică noua teză a lui Crin Antonescu. Dacă ar fi corectă și legimitatea guvernului ar fi asigurată de prezența PNL în guvern, în cazul în care ar fi eliminați ar interveni Curtea Constituțională. Nici vorbă de așa ceva.

Avertisementele premierului Ponta sunt destul de limpezi. El le cere liberalilor să nu se joace de-a opoziția atâta vreme cât se află la putere. Antonescu însuși s-a catalogat ca lider al opoziției. Declarația lui poate fi interpretată și ca un atac la adresa lui Vasile Blaga care nu a reușit să se impună ca lider al opoziției. Lucrurile se simplică dacă se acceptă că adevăratul lider al opoziției este Traian Băsescu. La el se raportează Crin Antonescu în calitate de candidat prezidențial. PSD și mai cu seamă Victor Ponta ar trebui să înțeleagă acest lucru.

În realitate liberalii sunt nemulțumiți de raportul dintre partidul lor și PSD, sunt nemuțumiți de modul în care este distribuită puterea în interiorul guvernului. :i-au împărțit ministerele pe principul parității. Puterea reală este însă în mâna premierului, indiferent de câte ministere are un partid sau altul. Același motiv de frământare o avea PNL și când se afla în guvernul CDR și se plângea că este vioara a doua. Din același motiv, al distribuției puterii, liberalii i-au dat afară din guvernul Alianței DA pe democrați. Acum PNL vrea să se facă o excepție în cazul lor. Nu se va face. PNL va fi tratat în continuare ca un partid secundar, dar asta nu înseamnă că nu poate sta la guvernare până în 2016, la sfârșitul mandatului, suportând în continuare abuzurile, șicanele partidului mai mare.

La un moment dat raportul poate fi inversat. Dacă ajunge președinte Crin Antonescu, PNL se transformă în partid prezidențial. Mai simplu spus, devine o forță politică importantă, susținută de cel mai important om politic din țară. Victor Ponta a schițat portretul președintelui pe care și-l dorește PSD, fără să pronunțe vreun nume. Toți cei patru mii de participanți la consiliul național al PSD au putut constat că nu coincidea cu modelul oficial. Crin Antonescu nu este acum echidistant, fiind liderul unui partid, dar va fi odată ajuns președinte? Este întrebarea care-i frământă pe pesediști. Este coșmarul lor< dacă Antonescu va fi la fel ca Băsescu?

Dar liberalii își doresc un președinte echidistant, care să uite că a plecat din partidul lor? Pare o glumă. Abia după ce ajunge Antonescu președinte un guvern fără PNL ar fi ilegitim. Raționamentul lui Crin Antonescu nu credem că le-a picat bine social democraților. Dacă pune acum așa problema, cum va acționa ca președinte?

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Cumințenia ALDE

Asculta acest articol Dacă președintele Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre cei mai vocali lideri politici ai momentului, ALDE este