Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Accesul pacienţilor la 13% dintre medicamentele esenţiale riscă să fie puternic afectat

Sigla Informatia Zilei
Accesul pacienţilor la 13% dintre medicamentele esenţiale riscă să fie puternic afectat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Accesul pacienţilor la 13% dintre medicamentele esenţiale riscă să fie puternic afectat

Accesul pacienţilor la 13% dintre medicamentele esenţiale riscă să fie puternic afectat

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizează autorităţile române asupra faptului că noua metodologie de calcul al preţului la medicamente care prevede referenţierea preţului medicamentelor originale la preţul genericelor riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piaţa locală a 123 de medicamente esenţiale pentru cel puţin 10 arii terapeutice.

55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. În aceste condiţii, peste 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament.

Există riscul ca medicamentele să dispară întrucât noul preţ va ajunge cu 35% sub minimul european, ceea ce stabileşte un nou minim european pentru statele care au România ca ţară de referinţă pentru stabilirea preţului.

,,Atragem atenţia asupra unui act normativ care încalcă dreptul pacienţilor la sănătate întrucât le limitează accesul la medicamente şi îngrădeşte libertatea economică a companiilor farmaceutice, fără ca prevederile sale să aibă vreun impact pozitiv notabil la nivelul bugetului”, a declarat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedinte ARPIM.

“Potrivit articolului 81 din noua metodologie de calcul al preţurilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate să calculeze preţul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referinţă preţul medicamentelor generice, ceea ce înseamnă o scădere a preţului acestora cu 35% sub minimul european. Aceasta este o nouă măsură pe care autorităţile o impun industriei producătoare de medicamente, fără a realiza în prealabil un studiu de impact care să estimeze consecinţele majore care vor fi resimţite de pacienţii români după implementarea sa” a adăugat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedintele ARPIM

ARPIM semnalează faptul că în contextul dat multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situaţia de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piaţă, deşi dorinţa acestora este de a continua să deservească piaţa locală şi nevoile pacienţilor români. Aderenţa şi complianţa pacienţilor la actualele scheme de tratament vor fi afectate şi în acelaşi timp vor apărea dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de medicamente generice, mai ales în cazul acelor medicamente originale, cu indicaţii terapeutice care nu sunt acoperite de medicamentele generice.

Prin dispariţia  unui număr semnificativ de medicamentele originale de pe piaţă, pacienţii români vor avea mai  puţine alternative la tratament, ceea ce va avea un impact major şi în sens negativ asupra posibilităţii de a contribui la consolidarea indicatorilor de sănătate din România, care reprezintă dezideratul principal al profesioniştilor din domeniu”, a declarat Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Preşedintele CFR.

Cei mai afectaţi de implementarea acestor măsuri vor fi pacienţii care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecţiuni, în condiţiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienţii cu afecţiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecţiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puţine alternative terapeutice generice sunt pacienţii cu afecţiuni imunologice, pacienţii care au suferit un transplant sau cei cu afecţiuni hematologice.

Datele fac parte dintr-un studiu realizat în luna ianuarie 2016 evaluând portofoliul de medicamente a  17 companii farmaceutice membre ARPIM.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Peste 1000 de sătmăreni au beneficiat de campania “Din grijă pentru tine”

SERVICII MEDICALE LA SATU MARE

Peste 1000 de sătmăreni au beneficiat de campania “Din grijă pentru tine”

Campania de Educație și Prevenție Sanitară “Din grijă pentru tine”, care s-a desfășurat în municipiul Satu Mare la Casa Dăinuirii, s-a bucurat de mare popularitate în rândul sătmărenilor. Fiecare cetățean care a beneficiat de serviciile medicale oferite a făcut o programare în prealabil, și astfel Casa Dăinuirii a fost vizitată de peste 1000 de sătmăreni în ultimele două zile.