Image 1
Image 2

EPIDEMIE DE POJAR

Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a ajuns la aproape 2000 de cazuri în țară 

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă (pojar) la nivel național. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Situația este dată de creșterea îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri în mai multe zone ale țării și a numărului mare de copii infectați internați pe secțiile de pediatrie și boli infecțioase. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât s-a constatat că în ultimii 10 ani vaccinarea împotriva rujeolei se află pe un trend descrescător, cu rate de vaccinare  de 60-70%.

 

În ultima săptămână a lunii noiembrie, au fost raportate la nivel național 192 de cazuri de rujeolă, cele mai multe fiind înregistrate în Brașov.  Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada  1 ianuarie – 30 noiembrie 2023 au fost confirmate un număr de 1.855 de cazuri cu rujeolă în România Dintre acestea, 213 s-au înregistrat doar în Bucureşti. Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății încearcă să facă posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

 

În contextul dat, Ministerul Sănătăţii va derula împreună cu medicii de familie o campanie de informare a părinţilor, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.

 

“Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătăţii.

 

Conform datelor Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare.Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.

 

Rujeola este o boală virală foarte contagioasă. Ea rămâne o cauză importantă de deces în rândul copiilor mici la nivel global, în ciuda disponibilității unui vaccin sigur și eficient existent încă din 1963. Peste 140.000 de persoane au murit din cauza rujeolei în 2018. Majoritatea covârșitoare (mai mult de 95%) a deceselor cauzate de rujeolă au loc în țări cu venituri mici pe cap de locuitor și infrastructuri sanitare slabeSe estimează că 128 000 de persoane au murit din cauza rujeolei în 2021 – majoritatea copii sub vârsta de cinci ani, în ciuda disponibilității unui vaccin, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Efectele pandemiei de COVID-19

 

De asemenea, s-a constatat că pandemia de COVID-19 a dus la eșecuri în eforturile de supraveghere și imunizare. Suspendarea serviciilor de imunizare și scăderea ratelor de imunizare și supraveghere pe tot globul au lăsat milioane de copii vulnerabili la boli care pot fi prevenite precum rujeola.

 

Rujeola este o boală foarte contagioasă cauzată de un virus. Se răspândește ușor atunci când o persoană infectată respiră, tusește sau strănută. Poate provoca boli severe, complicații și chiar moarte. Rujeola poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii.

 

Rujeola infectează tractul respirator și apoi se răspândește în tot corpul. Simptomele includ febră mare, tuse, secreții nazale și erupții cutanate pe tot corpul.

 

Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni îmbolnăvirea de rujeolă sau răspândirea acesteia la alte persoane. Vaccinul este sigur și vă ajută organismul să lupte împotriva virusului.

 

Înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei în 1963 și a vaccinării pe scară largă, epidemiile majore au avut loc aproximativ o dată la doi până la trei ani și au cauzat aproximativ 2,6 milioane de decese în fiecare an.

 

Semne și simptome

 

Simptomele rujeolei încep de obicei la 10-14 zile după expunerea la virus. O erupție proeminentă este cel mai vizibil simptom. Simptomele precoce durează de obicei 4-7 zile. Ele includ: nas care curge, tuse, ochii roșii și lăcrimați, mici pete albe în interiorul obrajilor.

 

Erupția cutanată începe la aproximativ 7-18 zile după expunere, de obicei pe față și partea superioară a gâtului. Se întinde pe parcursul a aproximativ 3 zile, eventual la mâini și picioare. De obicei durează 5-6 zile înainte de a se estompa.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Epidemie de rujeolă, declarată în România

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns