Image 1
Image 2

AGRICULTURA ÎN SATU MARE: Sunt pregătiţi femierii pentru iarnă?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, am contactat unii fermieri crescători de animale din Satu Mare, câţiva dintre cei care deţin în exploataţie de la 50 de bovine în sus şi/sau peste 500, poate 1.000 de ovine.

Vă prezentăm în cele ce urmează, câteva opinii formulate de aceştia cu referire la stadiul de asigurare a furajelor pentru perioada de stabulaţie din iarna care se apropie.

Mihai Bârle este fermier şi deţine în Ghilvaci o exploataţie de creştere a bovinelor, dar este şi preşedinte al unei asociaţii de profil din comuna Mofin. Acesta ne-a spus cu anume satisfacţie, că anul 2023 este până în acest moment deosebit de bun. Animalele scoase la păşunat au încă iarbă, asta ca urmare a “generozităţii” naturii. A plouat la anumite interval, adesa în cantităţi de 20 – 30 de litri pe metrul pătrat, fapt consemnat şi zilele trecute. Existenţa apei din sol şi un păşunat raţional, bine organizat, fără o încărcătură exagerată de animale pe unitatea de suprafaţă, a reprezentat şi reprezintă un câştig imens. Vremea a fost favorabilă şi s-au putut recolta furajele în condiţii bune. Lucernierele au fost deja cosite şi pentru a treia oară,fânul obţinut fiind balotat, dar s-au adunat şi fânuri de pe pajiştile naturale. Este în fază bună de dezvoltare şi porumbul, mai ales cel semănat la sfârşitul lunii aprilie. Posibilitatea de a cosi lucernierele, dar şi pajiştile naturale a condus la depozitarea unor cantităţi îndestulătoare de fânuri, fiind astfel salvate de la recoltare însemnate suprafeţe de porumb care, iniţial, erau destinate pentru producerea silozului. Interlocuturul este convins că pentru iarnă o să aibă fân suficient, dar şi porumb. Stadiul de dezvoltare actual al porumbului dă speranţe de a obţine între 7 şi 9 tone de boabe la hecar, care în amestec cu floarea-soarelui din anul precedent la nivelul a aproximativ 25 de tone pe care o deţine, o să devină amestec concentrat de foarte bună calitate. Cu o anume doză de tristeţe, Mihai Bârle a ţinut să ne spună că, fără a avea cantităţile de furaje necesare pentru perioada de vară, în mod expres masă verde, mulţi fermieri ar fi închis afacerea. Preţul de puţin peste un leu plătit de procesator pentru litrul de lapte este cu mult sub cheltuielile de producţie. Ar însemna faliment dacă vremea n-ar fi în această perioadă alături de fermieri.

Ioan Păcurar, medic veterinar de profesie în comuna Acâş, ne-a spus că anul 2023 este până acum unul excelent pentru crescătorii de animale, prin prisma asigurării furajelor grosiere pentru perioad de stabulaţie din iarnă, dar şi pentru masa verde consumată în această perioadă. Indiferent că fermierul are oi şi/sau vaci, are şansa de a reduce din cheltuielile cu furajarea. Interlocutorul s-a dovedit bucuros de faptul că, înainte de instalarea perioadei de stabulaţie, poate afirma că deţine deja stocul de furaje pentru ovine şi pentru vacile din rasă de carne pe care le deţine. Ba chiar şi-a permis să spună că deţine furaje în excedent. Şi acesta, asemeni crescătorului de vaci din rase mixte lapte/carne, a subliniat faptul că,sunt în bună stare de vegetaţie culturile de porumb. Dacă nu vor fi manitestări meteorologice care să producă pagube, va fi porumb suficient pe tarlalele unde s-a folosit sămânţă de calitate şi s-a respectat cu stricteţe fehnologia de cultură.

Daniel Frei – fermier, preşedinte al Cooperativei Agricole Samus Lact, ne-a spus că membrii cooperativei, în marea lor majoritate au însilozat deja porumb de calitate deosebită, spre deosebire de anul trecut, când au fost obligaţi să însilozeze doar coceni uscaţi de secetă, fără ştiuleţii care ar fi dat consistenţă furajului. Au rămas suprafeţe suficiente şi pentru asigurarea porumbului pentru boabe necesar în reţetele de furaj concentrat. Membrii cooperativei au făcut fânuri, dar au dat mare importanţă de a recolta lucernă şi a o înfolia verde pentru a asigura un aport nutriţional ridicat în furajarea vacilor de lapte, a tineretului de înlocuire şi nu numai. Opinii similare au şi alţi crescători de animale, printre care şi cei care sunt membri ai asociaţiei din Mofin, condusă de Mihai Bârle.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSINVESTIȚII CJ SATU MARE

Angajații din Palatul Administrativ vor avea căldură eficientă

Vineri, 27 octombrie 2023, consilierii judeţeni sătmăreni au fost convocaţi să participe la şedinţa ordinară din octombrie.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now